Čović odustaje od kandidature za Predsjedništvo BiH, špekulira se o ovom imenu?

0
F.V.
Čović odustaje od kandidature za Predsjedništvo BiH, špekulira se o ovom imenu?
Foto: Bljesak.info / Borjana Krišto i Dragan Čović

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović odustao je od kandidature za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, neslužbeno se saznaje iz više izvora.

Više portala bliskih HDZ-u BiH je objavilo da se Čović neće kandidirati.

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, protukandidatkinja Željka Komšića iz DF-a po svemu sudeći bi mogla biti zamjenica predsjednika HDZBiH Borjana Krišto, inače aktualna zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja se već jednom natjecala za Predsjedništvo BiH. Navedenu informaciju je danas objavio i portal Bild.ba blizak vrhu HDZBiH.

"Stazom sjećanja 11.541..." u Sarajevu: Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

"Stazom sjećanja 11.541..." u Sarajevu: Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

Krišto se na općim izborima 2010. kandidirala za hrvatsku članicu Predsjedništva BiH, međutim, završila je na drugom mjestu sa 109 758 (19.74%) glasova, dok je pobjedu, kao što je poznato, odnio upravo Komšić. Upoznati sa dešavanjima u vodećoj hrvatskoj stranci u BiH primjećuju kako je indikativno da Krišto nije izabrana za šeficu Izbornog stožera HDZBiH, iako ga je uvijek vodila, što se dovodi u vezu s mogućom kandidaturom!

Međutim, u HDZ-u BiH još uvijek nisu potvrdili ime kandidata za člana Predsjedništvo BiH.

Oprezniji zbog toga upozoravaju da će se razgovori možda još voditi.

U tom smislu, također, špekulira se o imenu prof. dr. Zorana Tomića, aktuelnog rektra Sveučilišta u Mostaru.

Ranije se u javnosti, posebno u medijima u Hrvatskoj govorilo o mogućoj kandidaturi dr. Marija Kordića, gradonačelnika Mostara (posebno zbog moguće relaksacije odnosa u FBiH), ali je on, kako smo saznali, odbio tu mogućnost, koji će se po svemu sudeći posvetiti radu u gradu na Neretvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije