Džaferović od Ustavnog suda zatražio ukidanje Zakona o lijekovima RS

0
Radiosarajevo.ba
Džaferović od Ustavnog suda zatražio ukidanje Zakona o lijekovima RS
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Šefik Džaferović

Nakon današnjeg stupanja na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine Zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog zakona. Istim zahtjevom obuhvaćene su i dopune Zakona o republičkoj upravi RS.

Predsjedavajući Džaferović je zatražio od Ustavnog suda da ukine ove neustavne akte.

 Također, zatražio je da Ustavni sud donese privremenu mjeru kojim će ih staviti van snage do donošenja svoje konačne odluke, kako njihovom primjenom, za vrijeme trajanja postupka, ne bi bila napravljena nepopravljiva šteta.

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Džaferović sa EU zvaničnicima: Učinili smo danas sve što smo mogli za BiH

Džaferović sa EU zvaničnicima: Učinili smo danas sve što smo mogli za BiH

Brisel  / Džaferović sa EU zvaničnicima: Učinili smo danas sve što smo mogli za BiH
Zahtjevom je ukazano na neusklađenosti odredbi osporavanih zakona sa odredbama Ustava BiH koje se odnose na načelo vladavine prava, nediskriminaciju, uspostavu jedinstvenog tržišta na cijeloj državnoj teritoriji, međunarodne standarde i obavezu entiteta da se u potpunosti pridržavaju odluka institucija Bosne i Hercegovine.

U ovom zahtjevu se, između ostalog, naglašava da su osporeni zakoni u suprotnosti sa državnim zakonima iz te oblasti, te da se njima uspostavlja neustavni, paralelni sistem infrastrukture, kontrole i pravila u prometu lijekova i medicinskih sredstava.

Spornim zakonima podriva se ustavni sistem, ignorišu se propisi i standardi na nivou Bosne i Hercegovine, razgrađuje njeno unutrašnje tržište i različito tretiraju prava građana na način da se uspostavlja nejednak pristup zdravstvenoj zaštiti i lijekovima.

Također, daje se prednost pravnim osobama registrovanim na teritoriji entitetaRS, te stvara rizik u pogledu efikasnosti, kvaliteta i sigurnosti lijekova i medicinskih sredstava.

Uklanjanje ovih propisa jeste jedino djelotvorno sredstvo za osiguranje prava i zaštitu zdravlja i života građana, slobodu kretanja roba i usluga, slobodnu tržišnu privredu u Bosni i Hercegovini, zabranu diskriminacije i uspostavu funkcionalnog političkog i ekonomskog poretka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije