♡ / Zoran (63) iz Sarajeva trči maraton za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju

24. 04. 2020. u 15:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 21

U vrijeme pandemije koronavirusa, ljudi širom svijeta nalaze domišljate načine da nastave sa svojim uobičajenim aktivnostima, pa su se tako i trkači dosjetili kako da održavaju utrke, a da pritom poštuju propisane mjere zaštite. Kao i svim sportistima, i njima je važno održati kondiciju, sportski duh i pridržavati se uputa – a, najvažnija od njih je da trče sami.

Uposlenik Općine Stari Grad, Zoran Dedić, 63-godišnji Sarajlija, punih 26 godina aktivno se bavi trčanjem i iza sebe ima istrčanih više od 250 utrka, od toga najviše maratona i polumaratona. Zoran je jedan od najuspješnijih trkača rekreativaca u cijeloj regiji, a svojim sportskim aktivnostima odlučio je dati humanitarni karakter. Name, Zoran Dedić će u ime Općine Stari Grad trčati maraton u dužini od 42.2 kilometra i prodavati pretrčane kilometre, a sva prikupljena sredstva bit će uplaćena djeci sa poteškoćama u razvoju.

Radi se o djeci iz Starog Grada sa psihičkim i fizičkim poteškoćama, od vrtićkog pa do srednjoškolskog uzrasta koji pohađaju Zavod Mjedenica, Centar “Vladimir Nazor” i Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju, a koji su u evidenciji općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport putem koje se projekat realizuje. Sva uplaćena sredstva od prodaje kilometara bit će donirana njima. U vremenu pandemije korona virusa kada su zaustavljeni svi redovni tokovi života posebno su pogođene kategorije poput ove, stoga će im svaki prodani kilometar i svaka uplaćena marka biti od velikog značaja.

Maraton će se održati u petak, 1.maja, na dionici od zgrade Općine Stari Grad do Darive, a Dedić će istrčati sedam krugova ukupne dužine 42,2 km. Start je u 8 sati ispred zgrade Općine Stari Grad. Maraton će pratiti sudija Islam Đugum, jedan od najvećih BH trkača, bivši bh reprezentativac i državni rekorder Bosne i Hercegovine.

Pozivamo građane, te društveno odgovorne kompanije da se uključe u ovu humanu akciju i podrže ideju održavanja maratona kupovinom kilometara. Cijena za 1 km iznosi 100 KM, a mogu se uplaćivati dionice od 100 metara (0,1km) po 10 KM. Uplate se mogu izvršiti na račun Općine Stari Grad Sarajevo broj 1010000071133630, šifra Općine 109; svrha uplate „kupovina kilometara“. Ukoliko uplatu vrše fizička lica, kao vrsta prihoda unosi se 733111, a za pravna lica je 733112. Kupovina kilometara počinje od danas. Ovdje pogledajte primjer uplatnice.

Prve kilometre maratona otkupit će općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i sekretarka organa državne uprave Alma Destanović.

Početak maratona moći će se uživo pratiti i na FB stranici Općine Stari Grad, a o samoj utrci građani će moći čitati na općinskoj web stranici www.starigrad.ba.

NEMA KOMENTARA