Uz vašu podršku, žene i djeca žrtve nasilja mogu biti sigurne

Radiosarajevo.ba
Uz vašu podršku, žene i djeca žrtve nasilja mogu biti sigurne
Fond za žene žrtve nasilja u porodici / Dženana Juzbašić

Bivša korisnica Sigurne kuće Sarajevo, a danas uspješna poslovna žena, Dženana Juzbašić, diplomirana profesorica geografije, pridružila se izgradnji Fonda “Zajedno smo sigurne”, koji je osnovala Fondacija lokalne demokratije u Sarajevu. Ovo je njena priča: 

“Prije šest godina sa svojom djevojčicom ušla sam u Sigurnu kuću za žene žrtve nasilja kako bih pobjegla od nasilnog partnera. Od trenutka kada sam ih pozvala na besplatan telefon pa do danas, osoblje Sigurne kuće i Fondacije lokalne demokratije moji su prijatelji. Da li znate šta znači biti žrtva nasilja? Kako hodati tim putem? Kako otići korak dalje? Sve su to pitanja koja postavljate sebi u najtežim momentima života, a niko u vašoj okolini nema odgovor ili rješenje za vas? Danas sam uspješna, obrazovana, stabilna žena i majka, a Sigurna kuća i Fondacija lokalne demokratije su meni u tome pomogli! Danas njima treba moja  i vaša pomoć kako bi mogli pomoći drugim ženama i djeci", kazala je Juzbašić.

Od osnivanja Fondacije 2000. godine do danas, u Sigurnoj kući Sarajevo je boravilo 2002 žena i djece. Nažalost, slučajevi nasilja u porodici su u porastu. U 2019. godini  je povećan broj prijema žrtava (žena i djece) u Sigurnu kuću, 62 posto više u odnosu na 2018. godinu.

Zbog nepostojanja sistemskog rješenja u periodu tranzicije prema samostalnom životu, poslu, smještaju i sigurnom životu bez nasilja, veliki broj žena je prinuđeno vratiti se u nasilno okruženje. Prema važećim zakonima, žene i djeca mogu samo određeni period boraviti u Sigurnoj kući. U tom periodu stručni tim Fondacije lokalne demokratije pomaže ženama da vrate svoje samopouzdanje i daje im punu psihološku, sociološku i ekonomsku pomoć. Ali, najduže nakon šest mjeseci žene moraju napustiti Sigurnu kuću i nažalost, mnoge se nemaju gdje vratiti. 

„U prijelomnom trenutku kada napušta Sigurnu kuću, ženi je najpotrebnija podrška –  da se ne vrati ponovo u krug nasilja. Uvjerena sam da će javnost prepoznati važnost Fonda „Zajedno smo sigurne“ te da će se uz podršku građana i društveno-odgovornih kompanija prikupiti neophodna sredstva koja će se utrošiti na obezbjeđenje sigurnog smještaja i plaćenih troškova života u prelaznom periodu svake žene koja je koračala ovim putem“, naglasila je Dženana nadajući se da će građani i društveno odgovorne kompanije shvatiti važnost podrške i izgradnje ovog Fonda. 

Zajedničkom podrškom i uplatom sredstava u ovaj Fond podržat ćete ljepšu, vedriju i sigurniju budućnost žena i djece koja su proživjela nasilje kao što su to do sada uradili: Fondacija OAK iz Švicarske, Best &Team d.o.o. Sarajevo, H Fashion Design, Hayat TV, Extea d.o.o. te empatični građani i građanke koji su prepoznali važnost podrške, kao i mediji dijeljenjem informacija o kampanji. 

Dženana Juzbašić kao bivša žrtva nasilja osjeća ljudsku potrebu da pomogne drugim ženama da ponovo žive svoj život i zato daje podršku Fondu „Zajedno smo sigurne“. Kampanji se priključuju i javne ličnosti, novinarke/i i blogerice. Pokažimo zajedno ženama i djeci, žrtvama nasilja da nisu sami i da će uz našu podršku biti sigurni.

Da li ste već podržali naš Fond „Zajedno smo sigurne“ novčanom uplatom? Ukoliko niste, uradite to sada, poručili su iz Fonda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije