Uličnim performansom Romi skrenuli pažnju na loš položaj i diskriminaciju

J. Ć.
Uličnim performansom Romi skrenuli pažnju na loš položaj i diskriminaciju
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sarajevo danas obilježava Svjetski dan Roma i Romkinja

Povodom Svjetskog dana Roma i Romkinja, ženska romska mreža "Uspjeh" u Bosni i Hercegovini uz podršku OAK fondacije i misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, organizirale su ulični performans "Moje je pravo, a ne privilegija" u Sarajevu ispred Sarajevo City Centra (SCC).

Cilj ovog događaja je promocija poštivanja različitosti i borbe protiv diskriminacije.

Učesnici su skrenuli pažnju javnosti na loš položaj i diskriminaciju Romkinja. Ovaj događaj je ujedno i završni događaj kampanje Mjesec dana ženskog romskog aktivizma. 

"Mi se borimo za bolji položaj u bh. društvu, jer je to naše pravo a ne privilegija - život bez nasilja, život bez siromaštva i život bez diskriminacije. Romkinje su izložene višestrukoj diskriminaciji, po osnovu pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini, na osnovu spola i na osnovu svog socijalnog porijekla ili statusa i svaka diskriminacija bilo koga od nas, usmjerena je protiv svih nas i prilika je da pokažemo koliko smo solidarne", kazale su iz Ženske romske mreže "Uspjeh". 

Poruke koje žele poslati ovogodišnjom kampanjom su da Romkinje imaju pravo na život bez nasilja, pravo na političku participaciju, pravo na život bez diskriminacije i pravo na život bez siromaštva. 

Sanela Bešić: Romi su najsiromašniji u BiH i zaista smo u najtežem položaju

Osmog aprila obilježava se Svjetski dan Roma. Ovaj datum je ustanovljen kako bi se ukazalo na težak položaj pripadnika tog naroda i pozvalo vlade širom svijeta da rade na unaprijeđenju njihovog položaja. Tim povodom razgovarali smo sa Sanelom Bešić, izvršnom direktoricom Romskog informativnog centra "Kali Sara" od koje smo nešto više saznali o položaju, obrazovanju i zapošljavanju Roma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije