Migranti kuhaju za građane BiH: Dan internacionalnih kuhinja

2
Radiosarajevo.ba
Migranti kuhaju za građane BiH: Dan internacionalnih kuhinja
Foto: Udruženje ASUS / Dan internacionalnih kuhinja

Udruženje ASUS, zajedno sa IOM (Međunarodnom organizacijom za migracije) organizuje Dan internacionalnih kuhinja.

Dan internacionalnih kuhinja ima za cilj da razbije predrasude i stigmu vezanu za migrantsku populaciju smještenu na području Kantona Sarajevo, i u čitavoj BiH. Osim toga, ovom aktivnošću Udruženje ASUS, u skladu sa programskim ciljevima, nastoji poboljšati položaj migrantske populacije smještene u prihvatnom centru Ušivak u Hadžićima.

Činjenica je da svjedočimo konstantom prilivu izbjeglica za koje nema adekvatnog rješenja na svim nivoima vlasti. Jedan od primarnih ciljeva internacionalnog dana kuhinja je uticaj na lokalno stanovništvo kako bi se krenulo putem razbijanja predrasuda i stigme vezane za migrantsku populaciju.

Dan internacionalnih kuhinja održat će se na popularnom izletištu Brezovača, nadomak Hadžića. Na navedenoj lokaciji planirano je da se održi prezentacija najpoznatijih jela iz nacionalnih kuhinja Afganistana, Iraka, Irana, Kameruna, Maroka i Pakistana.

Za pripremanje jela zadužene su pretežno dame koje su smještene u prihvatnom centru Ušivak koje će u kuhinji na Brezovači, uz lokalnu pomoć, pripremati različita jela iz vlastitog repertoara.

Iz Udruženja pozvali su sve zainteresirane građane, u skladu sa propisanim mjerama opreza, da uveličaju ovaj događaj koji ima za cilj da relaksira zategnute odnose između lokalnog stanovništva i migrantske populacije.

Dan internacionalnih kuhinja održat će se u subotu 26. septembra sa početkom u 12 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije