! / Svjetski dan romskog jezika: Borba protiv zaborava i diskriminacije

05. 11. 2020. u 20:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

Položaj Roma u Bosni i Hercegovini je izuzetno težak i nepovoljan te se na sve načine pokušava ukazati na probleme s kojima se populacija Roma susreće.

Jedna od organizacija koja se bavi tim pitanjem jeste ženska romska mreža "Uspjeh", a koja je osnovana i pokrenuta na inicijativu udruženja žena Romkinja "Bolja budućnost" iz Tuzle.

Mreža "Uspjeh" je formirana na osnivačkoj Skupštini 13. juna 2010 godine. Ženska romska mreža "Uspjeh" broji pet organizacija članica.

U posljednjih šest godina navedena organizacija pokušava da problematizuje pitanje romskog jezika u BiH.

Povodom dana romskog jezika danas je održana konferencija za novinare povodom kampanje "Dani romskog jezika" u organizaciji Udruženja žena Romkinja "Bolja budućnost" grada Tuzle i ženske romske mreže "Uspjeh", uz finansijsku podršku OAK fondacije - Hotel Holiday Inn.

U izjavi za Radiosarajevo.ba predsjednica Udruženja žena Romkinja "Bolja budućnost" Indira Bajramović istaknula je da su ovu priliku iskoristili da još jednom ukažu na značaj i opstanak romskog jezika u BiH.

"Romski jezik ne postoji u institucijama, domaće romsko stanovništvo ga skoro i ne priča, osim u pojedinim dijelovima, Bijeljina i Kiseljak kod Tuzle", kazala je Bajramović.

Romski jezik ni na koji način nije zastupljen u školskom obrazovnom sistemu.

"Organizacija je kroz svoj rad uspjela da pokrene priču o uvođenju romskog jezika kao fakultativnog predmeta u osnovno i srednje obrazovanje", zaključila je Bajramović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)