Svjetski dan porodice: Za najugroženije 2.350 paketa

Radiosarajevo.ba
Svjetski dan porodice:  Za najugroženije 2.350 paketa
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Distribucija paketa u Sarajevu

Danas se obilježava Svjetski dan porodice.

Ova osnovna ćelija društva posebno je pogođena pandemijom korona virusa. Hiljade roditelja i staratelja preko noći je ostalo bez poslova i bilo kakvih prihoda, škole i različiti servisi podrške zatvoreni su ili rade u ograničenim kapacitetima, a situacija je posebno teška u porodicama koje su već živjele u siromaštvu i na marginama društva.

"Kako bismo osigurali da ove porodice imaju osnovna sredstva za život, na područjima Banjaluke, Bihaća, Bijeljine, Brčkog, Mostara i Sarajeva osigurali smo podjelu blizu 2350 paketa prehrambenih i higijenskih proizvoda, te proizvoda za bebe za 1100 porodica. Nabavku paketa omogućio je Start Network donacijama britanskog Odjela za međunarodni razvoj (DFID) i Fondacije IKEA, saopćeno je iz Britanske ambasade i Save The Children. 

„Živimo u teškim uslovima, nemamo primanja, nemamo kuću, nemamo stan... Ja bih željela da školujem svoju djecu, oni su bez škole, bez vode, bez struje, bez ičega,“ ispričala je Senada, majka 15 djece uzrasta od 2 do 19 godina starosti.

Ova i još šest romskih porodica koje žive u neformalnom naselju na području opštine Ilidža, bez osnovnih uslova za život, danas su dobili pakete hrane i higijenskih proizvoda. U barakama u kojima žive nemaju ni vodu ni struju, a snalaze se tako što vodu donose sa obližnje fontane.

Danas se prilikom distribucije paketa na području Sarajeva pridružio britanski ambasador u BiH Matt Field, koji je ovom prilikom porazgovarao sa građanima o tome na koji način je epidemija korona virusa uticala na njih i njhove porodice.

„Izuzetno mi je drago što sam danas ovdje sa Save the Children i što imamo priliku da putem DFID fonda Vlade Ujedinjenog Kraljevstva odgovorimo na najhitnije potrebe osjetljivih kategorija društva. Ovo su izuzetne okolnosti i posljedice pandemije se osjete diljem svijeta. Britanska ambasada u Sarajevu od samog početka radi na prilagođavanju svog odgovora i preusmjeravanju podrške i rada naših projekata kako bi na najbolji način odgovorila na novonastale okolnosti. Na širem planu, učestvujemo u podršci koju pruža MMF, Svjetska banka, UN i druge agencije, te smo aktivno uključeni u globalne aktivnosti na pronalasku vakcine.  Zajedno smo u ovome i zajedno ćemo se boriti sa posljedicama,“ rekao je ambasador Field.

Imajući na umu pogoršanje situacije za djecu, Save the Children se po proglašenju pandemije fokusirao na reprogramiranje postojećih projekata kako bi odgovorili na potrebe na terenu.

„Sa lokalnim partnerskim organizacijama na terenu uradili smo procjenu potreba i organizovali nabavke hrane, higijenskih proizvoda i posebno proizvoda za bebe za najugroženije porodice, u ovom slučaju zahvaljujući sredstvima Start Network, vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Fondacije Ikea. Ova situacija učinila je djecu koja inače žive u teškim uslovima posebno ranjivom. Informacije koje stižu s terena pokazuju da se ova djeca osjećaju bespomoćno, usamljeno, da su u strahu od isključivanja iz društva, stigmatizirana, a mnoga su izložena i nasilju ili zanemarivanju u porodici,“ izjavila je ovom prilikom direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan, Andrea Žeravčić.

Distribucija pomoći na terenu je provedena u saradnji sa Udruženjem Nova Generacija Banjaluka, Udruženjem Lan Bihać, Udruženjem Otaharin Bijeljina, Udruženjem Vermont Brčko, Udrugom Altruist Mostar i centrima za socijalni rad Banjaluka, Bihać i Sarajevo.

„Save the Children je kao i mnogo puta ranije, na našu inicijativu za podršku porodicama koje žive u ekstremnom siromaštvu reagirao, obezbjedivši pakete hrane. Bili su to prvi paketi hrane koji su dostavljeni porodicama u trenutku kada je jedan broj njih već ostao bez bilo kakvih prehrambenih artikala. Emotivne reakcije porodica prilikom preuzimanja paketa hrane potvrdile su koliko je bilo važno intervenisati na ovaj način,“ istakao je direktor Kantonalnog centra za socijalni rad, Samir Suljagić.

I u narednom periodu Save the Children ostaje posvećen osiguravanju pomoći za najugroženiju i izolovanu djecu i porodice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije