Divnooo / Srđan Čučković ruši sve predrasude: Ponos svojih roditelja i cijele BiH

21. 08. 2019. u 23:19:00 J. Ćebo

Shares: 1500

Down sindrom nije spriječio Trebinjca Srđana Čučkovića da bude društveno aktivan i privuče pažnju brojnih sugrađana. 

Ovaj devetnaestogodišnjak omiljen je među vršnjacima, ali i drugim Trebinjcima. 

Kako za portal Radiosarajevo.ba priča majka Snežana Čučković, Srđan još od malih nogu učestvuje u različitim aktivnostima - od sportova do plesa i muzike, što uvijek nailazi na gromoglasan aplauz publike kada se pojave na sceni. 

Srđan Čučković ruši sve predrasude - undefinedFoto: Privatni album: Srđan Čučković ruši sve predrasude

Nakon sporta i muzike ovo ljeto odlučio je postati i konobar. Tako da, ukoliko se odlučite popiti usputnu kafu u gradskom parku u Trebinju, imate šansu da vas posluži Srđan koji definitivno ruši barijere i predrasude.

Naime, Srđan posprema stolove i pomaže kolegama konobarima, a sve sa širokim osmijehom na licu i bez umora.

"Srđan je rođen 2000. godine. Njegovim rođenjem saznali smo i za dijagnozu i krenuli u nepoznato. U Udruženje 'Sunce nam je zajedničko' smo se pojavili kada je imao šest mjeseci. S njim su radili logopedi, psiholozi i defektolozi, a sa tri godine je krenuo u vrtić. Međutim, kada je krenuo u školu za djecu s posebnim potrebama iz škole bi se uvijek vraćao u vrtić, jer se tu uvijek osjećao lijepo. Tako da je išao u vrtić do svoje desete godine...", ističe Čučković.

Vrijedni Srđan završio je kurs fotografije, a, kako nam priča majka, njegove dvije fotografije našle su se i na izložbama u Sarajevu.

"Pored fotografije završio je i kurs za frizera, bavi se i plesom, pliva, a kratko je išao i na karate, gdje je stigao do zelenog pojasa", nabraja nam majka.

Srđan Čučković ruši sve predrasude - undefinedFoto: Privatni album: Srđan Čučković ruši sve predrasude

Uključivanje u zajednicu pomoglo mu je da se osamostali.

"Srđan danas sam dolazi na posao, ide na treninge, što mu je i bila želja. On je odmalena maštao da jednog dana bude potpuno samostalan", napominje.

Gospođa Čučković nam govori kako se dobro snalazi i u virtuelnom svijetu, na društvenim mrežama te priznaje da mu jedino brojke ne idu od ruke.

Srđan Čučković ruši sve predrasude - undefinedFoto: Privatni album: Srđan Čučković ruši sve predrasude

„Neobična pojava kod Srđana je ta što je ćirilicu naučio u školi, a latinicu sam, dok se s brojkama slabo snalazi“, priznaje naša sagovornica.

Edukacija roditelja, napominje, ključna je za uspjeh djece s Down sindroma, a uz senzibilnost i ruku podrške cijele društvene zajednice, izuzetno je važna i kod njihovog psihofizičkog i socijalnog odrastanja.

Na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba Srđanova majka je imala kratku poruku za sve roditelje, a to je "otvorite se i nemojte svoju djecu skrivati".

NEMA KOMENTARA