SOC: Ko odlučuje o slobodi okupljanja LGBTI osobama?

J. Ć.
SOC: Ko odlučuje o slobodi okupljanja LGBTI osobama?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sarajevski otvoreni centar
Ispred Općine Centar danas je Sarajevski otvoreni centar održao press konferenciju povodom ograničavanja slobode okupljanja lezbejkama, gej, biseksualnim, trans i interspolnim osoboma.

Kako su kazali iz SOC-a, prošle sedmice su dobili dvije odbijenice za održavanjem javnog skupa, performansa, putem kojeg su željeli obilježiti Međunarodni dan vidljivosti trans osoba.

"U petak smo trebali održati jednu akciju koja bi bila slična ovoj danas. Tražili smo saglasnost prema uputi Općine Centar od BBI centra i Narodnog pozorišta Sarajevo, međutim obje institucije su nam odbile dati saglasnost zbog, kako su naveli, sigurnosnih razloga", istaknula je koordinatorica Sarajevskog otvorenog centra Vladana Vasić.

Prema njenim riječima tražili su da im se objasni na koji način se procjenjuju sigurnosni razlozi što nije učinjeno te, kako ističe, iz NPS-a su dobili telefonski komentar da su transparenti koje će držati neprimjereni.

"Ono što je problematično jeste da po Zakonu o slobodi javnog okupljanja KS-a jedino MUP KS-a može vršiti procjenu sigurnosti okupljanja i dosada nam niti jedno okupljanje nije zabranjeno od strane Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo, a i spred BBI centra smo isto održavali okupljanja bez problema", podsjetila je Vladana Vasić.

Interspolne osobe u BiH: Kojeg su roda i ko donosi odluku o njihovom spolu

O problemima s kojima se susreću transrodne osobe u BiH na današnjem okupljanju podsjetio je Liam Isić iz SOC-a.

"Pored diskriminacije i negativne reakcije društva, najveći problemi su ti što zakoni ili ne postoje ili nisu uređeni, a vezani su za transrodne osobe. Recimo, proces prilagodbe spola u BiH zakonski nije uređen kao ni promjena ličnih dokumenta. Jedini benefit koje transrodne osobe imaju jeste taj da mogu promijeniti ime bez obzira na spol. Međutim, kada se radi o promjeni oznake spola u ličnim dokumentima onda se transrodne osobe uvjetuju time da urade stopostotnu prilagodbu spola, a s druge strane država ne pruža tu mogućnost, tako da su transrodne osobe primorane odlaziti u druge zemlje i sve troškove koji se tiču prilagodbe snosit sami", rekao je Liam Isić.

Administrativni problemi transrodnih osoba u BiH

Iz SOC-a smatraju da je nedopustivo prenošenje odgovornosti za omogućavanje i zaštitu slobode okupljanja građana/ki Kantona Sarajevo na nenadležne ustanove i pravna lica, jer je ova praksa dovela do toga da pravne osobe same procjenjuju rizičnost okupljanja građana/ki BiH što je prema Zakonu o slobodi okupljanja Kantona Sarajevo, isključiva nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

"Iako se ova praksa Općine Centar temelji na Zakonu o privremenom korištenju javnih površina na području Kantona Sarajevo, sam taj Zakon se ni na koji način ne osvrće na tematiku javnih okupljanja niti slobodnog pristupa građana/ki javnim površinama, te je kao takav ne primjenjiv na ovakve skupove i događaje. Ovakvom praksom Općina Centar omogućava pojedinačnim ustanovama, institucijama i pravnim licima da same tumče Zakon o javnom okupljanju Kantona Sarajevo, mimo odredbi tog istog Zakona, te da primjenjuju diskriminatorne kriterije u procjeni kojoj grupi građana/ki će dozvoliti pristup javnom prostoru koji već pripada građanima/kama", istaknuli su iz SOC-a

Zbog svega navedenog smatraju da im je povrijeđeno pravo na javno i mirno okupljanje, te se LGBTI osobe ponovo tjeraju u četiri zida i govori da nisu jednake u ovom društvu kao ostali građani i građanke.

BiH još uvijek bez Zakona o životnom partnerstvu

U želji rasvjetljavanja motiva iza ovakvih odgovora i sankcionisanja diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, Sarajevski otvoreni centar uputio je žalbe Instituciji ombudsmena na odluke Narodnog pozorišta i BBI centra, te očekuju odgovarajuće preporuke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije