Slijepi atletičar Miladin Dragojević: Ne postoje prepreke za bavljenje sportom

Anadolija
Slijepi atletičar Miladin Dragojević: Ne postoje prepreke za bavljenje sportom
Miladin Dragojević iz Čelinca, član Atletskog kluba invalida "Vrbas", počeo je trčati kako bi ljudima pokazao da sljepoća ili neki drugi oblik invaliditeta nisu razlog da se ljudi ne bave sportom.

Naprotiv, to je razlog da pored svih poteškoća pokušaju izaći i pokazati svima da mogu mnogo više nego što drugi misle.

Dragojević je u prošloj godini istrčao dva polumaratona, a trenutno se priprema da istrči treći, u Banjoj Luci s prijateljicom Svetlanom Vojvodić.

Njih dvoje su se u proteklim mjesecima odvojeno pripremali su na trakama za trčanje u teretanama, a ljepše vrijeme koriste za zajedničke treninge obzirom da polumaraton trče međusobno vezanih ruku.

Sve je počelo prošle godine kada su ga prijatelji pitali da li bi trčao na Banjalučkom polumaratonu. Tada je odlučio da će se posvetiti porodici i trčanju. Tokom treninga u banjalučkom parku "Mladen Stojanović" ispričao je da se raznim sportovima bavio i prije problema s vidom, između ostalog i trčanjem, a da sada ponovo trči zahvaljujući spletu sretnih okolnosti.

Ceca je osoba od povjerenja

"Za trening imam prijatelja u Čelincu koji mi je omogućio da besplatno trčim na traci. U svakom slučaju mi treba prijatelj, koji sa mnom trči. Sada je to moja prijateljica Ceca, s njom ću sada trčati treći polumaraton. To mi je najbitnije, moram imati nekoga da se na njega oslonim, da mu vjerujem Ne mogu to raditi sam i ne može se s osobom u koju nemate povjerenja", ispričao je Dragojević.

miladin_AA_02.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Ovogodišnji Dragojevićev cilj je da istrči maraton u Kelnu 13. oktobra i to sa Srđanom Jakovljevićem s kojim je istrčao svoj prvi polumaraton. Do tada, osim u Banjoj Luci, planira trčati polumaratone u Gradišci i Tuzli.

Miladinu je porodica na prvom mjestu, trčanje na drugom, a kako kaže sve ostale stvari i nisu toliko bitne.

"Kada sam oslijepio, prva stvar o kojoj sam poveo računa je da nisam smio sebi dozvoliti da padnem i upropastim porodicu koja mi je na prvom mjestu. Imam njihovu veliku podršku", kazao je Miladin, suprug i otac troje djece.

Osjećaj na kraju prvog polumaratona kao prvi poljubac

Osjećaj nakon što je prvi put uspio istrčati polumaraton, kaže, nikada neće zaboraviti.

"Znate kad ste prvi put na izlasku s djevojkom i očekujete prvi poljubac, tako je meni bilo kada sam istrčao prvi polumaraton", ispričao je on.

miladin_AA_03.jpg - undefined

Foto: Anadolija

Osim u trčanju Miladin je ostvario uspjehe i u drugim sportovima. Kaže da solidno igra šah, bavi se pikadom i igrom za slijepe osobe - golbal u kojem je njegova ekipa dugi niz godina bila najbolja u RS-u i BiH, a najveći uspjeh koji su ostvarili je drugo mjesto na Balkanskom prvenstvu održanom u Srbiji. 

Na pitanje da li su mu neke osvojene medalje draže od drugih izvojio je medalju s prvog polumaratona, kao i sve medalje koje je osvojio s ljudima koji su kao i on - slijepi. Posebno je ponosan na pobjedu na golbal turniru u Nikšiću kada su članovi njegove ekipe porazili mnogo mlađe protivnike.

Mnogo mu znači i Povelja za izuzetan poduhvat godine koju je krajem prošle godine primio na 64. Izboru najboljih sportista RS-a.

"Teško je reći kako se čovjek u tom momentu osjeća, nisam plačko, ali kada sam čuo jednostavno suze su same krenule", rekao je on.

Izađite i trčite

Svim osobama koje ne namjeravaju učestvovati u sve popularnijem banjalučkom polumaratonu, koje ne trče i koji misle da nešto ne mogu poručio je da trčanjem mogu mnogo više nego što sami misle.

"Trčanje ne samo da jača zdravlje, nego osogurava da se drugačije osjećate. Moja je poruka izađite i trčite, sve ostalo će doći samo", kazao je Dragojević.

Ukoliko uspije istrčati maraton u Kelnu za sljedeću godinu će, kaže, imati mnogo veće planove koje za sada ne želi da otkriva.

Svetlana Vojvodić koja je Miladina Dragojevića upoznala na stazi, kada je trčao prvi polumaraton kaže da je trčati s njim jednostavno i lijepo.

miladin_AA_04.jpg - undefined

Foto: Anadolija

"Miladin je trčao prvo sa Srđanom Jakovljevićem i kako je Srđan otišao kao svi mladi što odlaze odavde, pitali su me bi li ja htjela s njim da trčim. Pomislila sam, ne znam, nisam ni probala kako će to ići i išlo je feonomenalno, jednostavno i lako. Čak u nekim momentima kada smo trčali zadnji polumaraton zajedno sam osjećala da on mene vuče u nekim dijelovima, tako da je izgledalo sasvim dobro", dodala je Vojvodić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije