Romi pored predrasuda često nemaju ni pristup pitkoj vodi

Radiosarajevo.ba
Romi pored predrasuda često nemaju ni pristup pitkoj vodi
„Poštovanje osnovnih prava, uključujući jednako postupanje, jedan je od temelja Europske unije.

Međutim, romska zajednica, koja je jedna od najvećih manjina u Europskoj uniji i njenom susjedstvu, još ne može potpuno ostvariti ta prava. Romske zajednice suočavaju se s predrasudama, diskriminacijom i marginalizacijom, a često nemaju ni pristup osnovnim uslugama, kao što su pitka voda i odvodnja te opskrba hranom. Čak 80 posto Roma izloženo je riziku od siromaštva. Takva situacija najizravnije pogađa Rome, no ona je i mrlja na našim demokratskim društvima", izjavili su uoči Međunarodnog dana Roma, koji se svake godine obilježava 8. aprila, prvi potpredsjednik Frans Timmermans i komesari Marianne Thyssen, Vĕra Jourova, Corina Creţu i Johannes Hahn. 

"Međunarodni dan Roma stoga je prilika da na temelju dosadašnjih uspjeha nastavimo borbu protiv diskriminacije Roma te osiguramo njihovu integraciju u svim evropskim društvima i zemljama. U posljednje je vrijeme došlo do određenih poboljšanja, posebno u području obrazovanja, ali potrebno je učiniti više.

Naša borba može biti uspješna samo ako udružimo snage na svim razinama. Stoga pozivamo države članice i naše partnere u postupku proširenja da nastave tu borbu i poduzmu konkretne mjere za suzbijanje diskriminacije i marginalizacije Roma, među ostalim podupiranjem sudjelovanja Roma i njihove zastupljenosti u javnosti", navodi se u saopćenju.

Romi žive u Europi više od 700 godina. Historija i kultura Roma neizostavan su dio našeg raznolikog evropskog nasljeđa. Zajednice Roma zaslužuju da se prema njima postupa jednako te da u potpunosti ostvaruju svoja prava kao građani Europe. U konačnici, način na koji uključujemo svoje najranjivije manjine ključan je ispit evropske demokratije.

Kontekst

Romi su najveća manjina u Europi sa šest miliona Roma u EU i četiri miliona u regionu proširenja (Crna Gora, Srbija, bivša jugoslovenska Republika Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Turska).

Ta se zajednica dugo suočava s problemima nejednakosti, društvene isključenosti, diskriminacije i marginalizacije. Čak 80 posto Roma izloženo je riziku od siromaštva, dok je opći prosjek EU 17 posto.

Europska komisija već dugo ističe potrebu za djelovanjem te je 2011. pozvala države članice da donesu nacionalne strategije za integraciju Roma. Komisija podnosi godišnji izvještaj o provedbi tih strategija.

Komisija je 2017. pokrenula sveobuhvatnu evaluaciju Okvira EU za nacionalne strategije integracije Roma do 2020. kako bi se ocijenio učinak mjera koje su na snazi od 2011. Preliminarni rezultati pokazuju da postoje određena poboljšanja, posebno u području obrazovanja, ali je potrebno učiniti više kako bi buduća nastojanja doprinijela društvenoj i ekonomskoj uključenosti Roma.

Kohezijska politika EU može doprinijeti ostvarenju tog cilja ulaganjima u zdravstvenu skrb, zapošljavanje i projekte društvene integracije. U okviru programa ROMACT, inicijative koju smo s Vijećem Europe pokrenuli 2013., pomaže se romskim zajednicama podupiranjem lokalnih vlasti u 115 općina u osmišljavanju, finansiranju i provedbi politika i javnih usluga kojima je cilj stvaranje uključivijeg društva za Rome. Od tog programa koristi ima oko 65.000 osoba.

Već drugu godinu zaredom Europska komisija pridružuje se inicijativi Europskog parlamenta, s europskim krovnim organizacijama civilnog društva, u organizaciji niza događanja od 8. do 12. aprila povodom Međunarodnog dana Roma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije