Priča o Dariji Delić, drugoj zaposlenoj osobi u BiH s Down sindromom

Radiosarajevo.ba
Priča o Dariji Delić, drugoj zaposlenoj osobi u BiH s Down sindromom
Dvadesetjednogodišnja Daria Delić uskoro će biti djelatnica Studentskog centra Mostar.

Drugačija je od drugih samo iz jednog razloga – osoba je koja ima sindrom Down. Tako će Daria biti druga zaposlenica u BiH koja ima sindrom Down. Uzbuđena je, ima malo i tremu, no jedva čeka svoj prvi radni dan.

“Ponosna sam što ću početi raditi. Volim raditi u kuhinji, u uredu, slagati papire i robu. Ovo mi je prvi put da ću raditi. Drago mi je što ću upoznati druge ljude”, poručila je Daria za Našu TV.

“Daria će obići sve odjele studentskog centra, no vjerovatno ćemo se bazirati na kuhinju. Počet će s radom u septembru pa ćemo vidjeti što njoj odgovara i gdje se najbolje osjeća. Nama je najbitnije da Daria dobije samopoštovanje i samokontrolu i tako postane ravnopravan član društva”, istaknula je Anita Glibić, glasnogovornica Studentskog centra Mostar.

Vesela Daria primjer je svakodnevne borbe sa zakonima i državom u kojoj živi gotovo hiljadu nezaposlenih koji imaju sindrom Down. Njeno zaposlenje je velik iskorak u društvu za koje želimo da postane društvo jednakih mogućnosti.

Mi roditelji, ne možemo iskazati sreću riječima. Daria je nemjerljivo presretna, po čitavu noć sanja o svom poslu. Probudi se po noći i priča što će reći, kako će se osjećati, hoće li pogriješiti, kakvu će izjavu dati”, naglasio je Željko Delić, Darijin otac.

“Mi smo naučili da kod nas u državi sve ide puževim korakom, ali ovo je zaista veliki korak. Nadamo se da će Daria biti dobar djelatnik i da će pokazati svoj potencijal, a to može samo ako joj se pruži prilika”, poručio je Igor Ledić, predsjednik Udruge za sindrom Down Mostar.

Daria će raditi pripravnički staž na godinu dana. Iz Studentskog centra Mostar, kazali su kako će i dalje raditi na inkluziji.

Osnovnu školu Daria je završila po redovnom planu i programu i nije imala mogućnosti na osobne asistetne. Srednju turističko-ugostiteljsku školu završila je jer nije imala izbora na neku drugu. Daria ima brojne talente koje su njezini roditelji prepoznali još od malih nogu. Kaže nam Daria kako voli kameru, stoga nam je uzela mikrofon i zauzela svoju poziciju.

Za Dariju ovo je novo poglavlje prepuno drugačijih stvari, mjesta za napredovanje i učenje. Za društvo i državu, ovo bi trebala biti motivacija da u budućnosti imamo veći broj zaposlenih osoba sa sindromom Down jer biti različit pod jednim krovom, slika je jedne ljepše i bolje države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije