Sarajevo / Svjetski dan Roma: Uručeni računari za djecu na Gorici, uskoro besplatan wi-fi

09. 04. 2020. u 15:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 29

Stanovnicima romskog naselja na Gorici, koji se nalaze u najtežoj socijalnoj situaciji, uručeno je danas 50 paketa s osnovnim prehrambenim namirnicama i zaštitnom opremom.

Pakete im je uručio načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić, koji je, povodom 8. aprila - Svjetskog dana Roma, danas obišao ovo naselje. Kao domaćin ga je, zajedno sa svojim komšijama, dočekao Dervo Sejdić, predsjednik Romskog informativnog centar „Kali Sara“.

"Kako naša djeca sa Gorice ne bi propuštala online školsku nastavu, Općina Centar će finansirati montažu i servisiranje, te plaćanje troškova antene za besplatan wi-fi internet u ovom naselju. Samo je potrebno da se vi dogovorite na čiji objekat će biti postavljena antena.

Također ćemo danas dodijeliti dva kompletna računara za dvije romske porodice koji nemaju ovu računarsku opremu kako djeca ne bi izostajala sa online nastave, jer nam je jako bitno da ne prekidaju niti propuštaju školsko gradivo tokom ove vanredne situacije. Osim ovog također imamo u planu donirati još nekoliko kompjutera za djecu Rome", rekao je Ajnadžić.

Kako je saopćeno, prvi računar je doniran porodici Sinana Rašitija, koja stanuje na Koševskom brdu.

Inače, Svjetski dan Roma obilježava se 8. aprila u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, što predstavlja jedan od najvažnijih događaja u historiji Roma.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.

Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvatanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. april, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

KOMENTARI (1)