Pomozimo 10-mjesečnoj Asji iz Sarajeva da prohoda

Radiosarajevo.ba
Pomozimo 10-mjesečnoj Asji iz Sarajeva da prohoda
Foto: Facebook / Asja Sućeska

Desetomjesečnoj Asji Sućeski iz Sarajeva potrebna je naša pomoć za liječenje rijetke bolesti artrogripoze s kojom je ova mala heroina rođena.

Ovo stanje karakterizira ograničenost pokreta u zglobovima i deformitetima na ekstremitetima. Kod Asje su zahvaćeni svi zglobovi: ramena, laktovi, šake, kukovi, koljena i stopala. Liječenje se sastoji od medicinske rehabilitacije koju je Asja već započela u njemačkom gradu Aschauu.

Samo liječenje podrazumijeva veliki proces u kojem su uključeni ortopedi, fizijatri, neuropedijatri i ono traje godinama, a cilj mu je osposobiti pacijenta za samostalno kretanje, bez pomoći druge osobe ili stručnih pomagala.

Pacijenta na ovom putu osposobljavanja čeka dosta tretmana kao što su gipsanje, konstantne fizikalne terapije, nošenje ortoza za noge i ruke kao i adekvatne ortopedske obuće te operacijski tretmani.

Također, Asja je prilikom poroda ostala bez kisika, te je bila bez svijesti neko vrijeme. Rođena je s dvije rupice na srcu (ASD, VSD) koje su se tek zatvorile u 7. mjesecu života, kada su roditelji dobili odobrenje od kardiologa da se može započeti s fizikalnim tretmanom.

Usljed neadekvatne i neprofesionalne zdravstvene pomoći u našoj zemlji, njeni roditelji su bili primorani Asji tražiti pomoć drugdje. 

Troškovi liječenja na klinici u Aschau im Chiemgau u kojoj se Asja već nalazi kreću se oko 100.000 eura.

"Bez obzira na ovaj iznos, nismo se obeshrabrili, već smo odmah kontaktirali kliniku i rezervirali pregled za našu Asju. Vjerujemo da još uvijek postoje dobri ljudi koji će nam pomoći da našu Asju vidimo kako korača i uživa u igri sa svojim vršnjacima te se ne razlikuje od druge djece", napisali su njeni roditelji na Facebook stranici koja je napravljena u svrhu prikupljanja sredstava za Asjino liječenje.

Na ovoj stranici možete pratiti tok liječenja, kao i Asjin napredak. 

Asji možete pomoći pozivom na humanitarni broj 090/292-099 (BH Telecom).

Također, objavljen je i broj tekućeg kao i deviznog računa kako bi svi oni, koji žele pomoći, mogli uplatiti sredstva za liječenje.

UPLATE IZ BIH

ASJA SUĆESKA

INTESA SANPAOLO BANKA DD BIH

TRANSAKCIJSKI RAČUN: 1541029938495517

UPLATE IZ INOSTRANSTVA

INTESA SANPAOLO BANKA DD BIH

ASJA SUĆESKA, OBHODŽA 76, 71 000 SARAJEVO

IBAN: BA391541029938495517

BROJ RAČUNA: 384955-29-628144

SWIFT: UPBKBA22

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije