Porodica dječaka koji je počinio samoubistvo treba našu pomoć

Radiosarajevo.ba
Porodica dječaka koji je počinio samoubistvo treba našu pomoć
"Da li smo u našoj lijepoj i dragoj BiH, zemlji krvi i meda, dosegli dno? Zasigurno da jesmo! Da li možemo tonuti još dublje, to ne znamo, ali kad smo došli u situaciju da nam se djeca vješaju zbog neimaštine, tu je onda svaki komentar suvišan."

Ovim riječima su se javnosti u našoj zemlji obratili iz organizacije Pomozi.ba, koja je pokrenula akciju prikupljanja pomoći za porodicu dječaka Rasima Šišića koji je počinio samoubistvo prošle sedmice.

„Dječak se zvao Rasim Šišić i išao je u deveti razred. Zbog čega se odlučio na ovakav čin nikada nećemo saznati, ali ono na šta se sumnja je neimaština i težak život. Da situacija bude još teža, mali Rasim je samo desetak dana ranije također pokušao da se objesi, ali taj put bezuspješno. Ovdje se nema svrhe bazirati na nekoga i tražiti krivca za smrt malog Rasima i analizirati da li je neko mogao nešto učiniti ili ne. Sada se moramo bazirati na preostalih petero braće i sestara“, poručuju iz ove organizacije.

Napominju kako su i ranije slali pomoć za ovu porodicu u sklopu akcija pomaganja porodicama u Željeznom Polju, a bili su kod porodice Šišić i ovog vikenda kako bi vidjeli šta im je najpotrebnije i kako bi popričali s preostalom djecom i uvidjeli kako se nose s cijelom situacijom.

"Ono što nas je posebno pogodilo je kada su nam rekli da ih je strah da ulaze u kupatilo jer se mali Rasim tamo objesio tako da sada djeca imaju traume od kupatila. Kada smo ih pitali imaju li nekih želja, onako sramežljivo su rekli da imaju, a to su želje kao i kod sve druge djece slabijeg imovinskog stanja, a to je da imaju ono što je za drugu djecu normalno, mobitel, računar i još neku sitnicu. Malena curica na pitanje šta želi je rekla: 'Pa eto, ako može naočale'. Misleći pri tome na dječije plastične naočale", ističu iz Pomozi.ba.

Što se tiče roditelja, prioritet je da se otac odvede doktoru jer se ne može kretati zbog problema s kičmom, a majka je kazala da joj je za kuću potreban frižider i šporet.

"S obzirom na to da je ovo specifičan slučaj, osim materijalne pomoći, uključit ćemo i psihološku pomoć, a akcija će se raditi u saradnji s Centrom za socijalni rad kao i školom iz Željeznog Polja, kako bi u narednom periodu imali apsolutni uvid u stanje djece s više strana", dodaju iz Pomozi.ba.

Na kraju su još jednom zamolili sve da podijele apel s tim da ovo nije samo apel pomoći za ovu porodicu. Ovo je ujedno i apel za sve nas da se malo osvrnemo oko sebe, da pogledamo ima li neko dijete u našem komšiluku koje će se sutra odlučiti da digne ruku na sebe jer jednostavno više nije moglo da izdrži.

"Ovo je apel da kažemo svako svom djetetu da pogledaju ima li neko u njihovom razredu ko teško živi, pa da se uradi nešto za to dijete, a ne da dijete bude predmet ismijavanja zbog neimaštine kao što često zna biti slučaj. Ovo je apel za sve nas da budemo svjesni koliko smo sretni", zaključuju iz Pomozi.ba.

Svi koji žele da pomognu mogu to uraditi uplatom na račune ispod:

Za uplate iz BiH:

Intesa Sanpaolo Banka BIH

154-160-20044490-67

Za uplate iz inostranstva:

Banks name: Intesa Sanpaolo Banka BIH

SWIFT CODE:UPBKBA22

IBAN: BA39 1541602004449067

Primalac: Udruženje “Pomozi”, dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo

Svrha: Za porodicu Šišić

Paypal: paypal1@pomozi.ba

Oni koji žele da donesu stvari, mogu to uraditi dolaskom na njihovu adresu, dr. Fetaha Bećirbegovića br.8 (Čengić-Vila - Sarajevo) svakim danom osim nedjelje do 18 sati. U slučaju da neko želi posjetiti porodicu, možete se javiti Uduženju Pomozi.ba kako bi se dogovorila posjeta, a jedan od njihovih volontera stalno je prisutan u Željeznom Polju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije