Podneseni zahtjevi za sklapanje istospolnih brakova u Sarajevu: Kakav je odgovor vlasti?

L. M.
Podneseni zahtjevi za sklapanje istospolnih brakova u Sarajevu: Kakav je odgovor vlasti?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Protesti u organizaciji SOC-a, maj 2022. godine

Sarajevski otvoreni centar organizuje, povodom 17. maja, Dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije danas je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine organizovao akciju/mirni protest u vezi sa usvajanjem zakona o istospolnim partnerstvima.

Simbolično su predati zahjevi u Općini Centar Sarajevo za sklapanje istospolnih brakova, ali, uprkos razumijevanju i prijemu u matični ured, nije moglo biti urađeno ništa jer BiH na nivou entiteta nema zakonsku regulativu koja bi ove zahtjeve omogućila.

Dajana Bakić, operativna rukovoditeljica SOC-a kazala je da je pet istospolnih parova u BiH pokušalo registrirati svoje istospolno partnerstvo.

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

Ponovo uhapšeni Seid Hadžibajrić i Elmedin Karišik: Oglasila se sarajevska policija

"Mi smo u Općini Centar to pokušali uraditi, međutim, nismo uspjeli regulirati istospolni odnos. To je pokazalo realnost života istospolnih parova u BiH. Mi smo dio ovog društva, ali nažalost ostajemo nevidljive i nevidljivi pred zakonima entiteta u BiH", itakla je Bakić.

Ovom akcijom su, kako je istakla, pokazali da zaslužuju ravnopravan odnos i prava koja imaju heteroseksualni parovi.

Protesti u organizaciji SOC-a, maj 2022. godine - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Protesti u organizaciji SOC-a, maj 2022. godine

Ukazala je i na to koja su im prava uskraćena, a koja heteroseksualni parovi upražnjavaju.

"Kao istospolni parovi, nemamo mogućnost da ostvarimo prava na uzajamno izdržavanje, nemamo pravo na nasljedstvo ili penziju ukoliko neko od partnera ili partnerica premine. Nemamo pravo na zdravstveno osiguranje po osnovu partnerica/partnera koji rade ukoliko mi nemamo regulirane radne odnose.

Nemamo pravo da zajednički stičemo imovinu, da je regulišemo, kao ni mnoga druga prava koja uživaju heteroseksualni parovi", naglasila je Bakić.

Iskoristili su ovu priliku da pozovu na odgovornost donosioce odluka u entitetima Federaciji BiH i RS te da pošalju poruku da je neophodno početi izradu zakona o zajednicama života osoba istog spola.

Vlada RS o ovim zakonskim izmjenama, do sada, nije raspravljala.

U FBiH su prvi koraci poduzeti 2018. godine kada je formirana Interresorna radna grupa u okviru Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, ali Bakić ističe da od tada čekaju da ovaj proces zaživi.

"Već četiri godine čekamo na ovaj proces, od usvajanja Inicijative 2018. pa do formirana Interresorne radne grupe koja je analizirala sve propise u FBiH. SOC je bio dio tog procesa kao organizacija koja posmatra taj proces, ima ekspertizu.

U junu prošle godine donijeta je jednoglasna odluka od strane resorne grupe da je neophodno da se usvoji poseban zakon o zajednicama istog spola u FBiH. Od tada je proces na čekanju, a ova akcija je još jedan pritisak na vlast da je potrebno pokrenuti taj proces jer ljudi žive svoje živote suočavajući se s različitim problemima jer nemaju regulirana prava u svojoj zajednici", zaljučila je Bakić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije