Preživjela strašan napad kiselinom: Ovo je jedna od najjačih žena

Radiosarajevo.ba
Preživjela strašan napad kiselinom: Ovo je jedna od najjačih žena
Foto: The Atlas of Beauty / Danas Marzieh pokušava podići svijest o ovim strašnim napadima

Marzieh, jedna od najjačih žena koje sam ikada upoznala. Ovu fotografiju sam uslikala prije nekog vremena, u Iranu i sada, nakon što sam dobila njezin pristanak, odlučila sam je objaviti.

Objavila je to ženska fotografkinja Mihaela Noroc na stranici The Atlas of Beauty, jednom od najpopularnijih foto projekata na svijetu. Kako poručuje ova rumunska fotografkinja, Atlas ljepote projekt o raznolikosti naše planete prikazan portretima žena, koje fotografira širom svijeta. 

"Marzieh je vozila u Isfahanu, Iranu, prije šest godina, kada su joj se približila dva muškarca na motoru. Jedan od njih joj je bacio kiselinu na lice i onda su pobjegli. Policija ih nikad nije uhvatila, iako su ulicu nadgledale video kamere. Bilo je još nekoliko sličnih slučajeva u Isfahanu, iste godine, a počinitelji nikada nisu uhvaćeni. Svi ovi užasni postupci usmjereni su prema ženama koje nisu nosile konzervativnu odjeću", piše The Atlas of Beauty, 

Kako se dalje navodi, mnogi Iranci vjeruju da su ovi napadi izvedeni u suučesništvu s različitim vlastima kako bi obeshrabrili žene da usvoje liberalniji način oblačenja. 

"Danas Marzieh pokušava podići svijest o ovim strašnim napadima i zagovornicima zabrane prodaje kiseline. Iako je počela plakati kad se sjetila tog užasnog dana, htjela mi je ispričati cijelu priču. Onda se opet nasmiješila. Bio je to osmijeh moćne žene, koja je našla snagu i hrabrost da prevaziđe patnju i da se bori za svoj cilj svaki dan, da se to ne ponovi drugim ženama. Draga Marzieh, nevjerovatne žene poput tebe su razlog zbog kojeg radim ovaj projekt. Hvala vam puno što ste mi pokazali najčistiji oblik ljepote", zaključuje fotografkinja. 

Prema dostupnim podacima na internetu, Marzieh Ebrahimi u napadu kiselinom izgubila je dio lica i rožnicu oka. Za nju se dugo nije čulo, a vijest o njenoj udaji našla se na društvenim mrežama i naslovnicama medija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije