Ostvareni mali pomaci za osobe s invaliditetom, ali i to je za pohvalu

Fena
Ostvareni mali pomaci za osobe s invaliditetom, ali i to je za pohvalu
Pixabay / Ilustracija

Osobe s invaliditetom u BiH i ovaj 3. decembar dočekuju uz očekivanje da će se društvo više pozabaviti poboljšanjem njihovog položaja i rješavanjem problema s kojima se suočavaju, a njihovi ključni problemi su i dalje vezani za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i arhitektonske barijere.

Inovator Amir Mujezin koji se bavi univerzalnim dizajnom primjećuje da ima izvjesnog napretka i to u oblasti uklanjanja arhitektonskih barijera, ali i ističe da su "i ti mali pomaci za svaku pohvalu".

Govori o Kantonu Sarajevu jer, kako je kazao, tu živi. Izdvaja područje općine Novo Sarajevo gdje je (na potezu Dolac Malta - Socijalno do Pofalića) urađena taktilna staza (namijenjene slijepim i slabovidnim osobama), ali i naglašava da se u tome ne prate standardi univerzalnog dizajna.

"Svaki grad treba da ima taktilne staze (u kamenim pločama poredane vodilice) i zvučnu signalizaciju za slijepe osobe, ali je problem u tome što te staze nisu urađene onako kako to nalažu propisi EU. To je zato što u tom projektu ne sudjeluju slijepe osobe za koje su te staze i namijenjene i mogle bi dati adekvatno mišljenje", kaže on. Dodaje da kratka taktilna staza postoji i u centru grada.

Mujezin ističe da te taktilne staze nisu dobro ni uvezane pa se onda, kaže, desi da (prateći tu stazu) slijepa osoba izađe na biciklističku stazu gdje je izložena opasnosti da je udari biciklista.

Primijetio je Mujezin i to da, iako je po broju invalidnih osoba vodeća u Kantonu Sarajevo, općina Novi Grad još nema te vrste staza.

"Bilo je obećano još prošle godine na Općinskom vijeću, ali dosad to nije urađeno", naglasio je.

Po mišljenju Amira Mujezina u Kantonu Sarajevu ni stambeno zbrinjavanje osoba s invaliditetom nije na zadovoljavajućem nivou, organizacije koje se brinu o tim osobama ne prave u dovoljnoj mjeri socijalne programe, a nadležne institucije nemaju dovoljno novca za tu namjenu.

Slična situacija je, kaže, i u oblasti zapošljavanja. Pojedine osobe s invaliditetom imaju priliku za zaposlenje, ali uglavnom ta radna mjesta nisu održiva i traju onoliko koliko traje finansiranje (iz privatnih sredstava ili novac iz nekih fondova).

Rezolucijom Generalne skupštine UN-a, 3. decembar utvrđen je kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Tako se skreće pažnja na probleme te populacije i važnost njihovih rješavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije