"Obruč anticiganizma": Poražavajući izvještaj o položaju Roma u BiH

Fena
"Obruč  anticiganizma": Poražavajući izvještaj o položaju Roma u BiH
Organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava "Civil Rights Defenders" danas je prezentovala izvještaj o dugotrajnoj diskriminaciji, predrasudama i pogrešnim stavovima o Romima u Bosni i Hercegovini.

U izvještaju pod nazivom "Obruč anticiganizma – Romi u Bosni i Hercegovini", navodi se da anticiganizam, višestruka, dugotrajna diskriminacija, visok stepen nezaposlenosti, nizak stepen obrazovanja, te loši stambeni uslovi predstavljaju glavni uzrok socijalne isključenosti i simptome položaja Roma.

Predstavnica "Civil Rights Defendersa" Ena Bavčić naglašava da je romska zajednica najviše marginalizirana u BiH, te da su podaci o zapošljavanju, obrazovanju i socijalnoj zaštiti te populacije poražavajući.

polozaj_roma_RSA_001.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Romi se suočavaju sa sistemskom diskriminacijom i rasizmom. Veliki broj pripadnika te populacije danas izbjegava da se izjasne kao Romi jer smatraju da ako to učine neće moći ostvariti svoja prava. Mislim da to dovoljno pokazuje u kakvoj se poziciji nalaze. Mali broj Roma je zaposlen, a posebno loša situacija odnosi se na Romkinje čija zaposlenost u BiH ne prelazi deset posto", kazala je Bavčić i dodala da je 60 posto romske djece van obrazovnog sistema.

"Naš obrazovni sistem nije prilagođen potrebama romske zajednice, nemamo posebne časove na romskom jeziku ili opcije da se taj jezik uči u vannastavnim aktivnostima. Naš sistem ne prizanje Rome i njihovu kulturološku specifičnost. Romska naselja se najčešće nalaze van urganih sredina tako da je romskoj djeci fizički pristup školama otežan", objasnila je Bavčić.

Dodala je da je zdravstvena zaštita Roma vjerovatno najproblematičniji aspek tživota ove populacije, jer mali broj Roma se nalazi u sistemu, a često se dešava da Romkinje ne prijavljuju djecu, ili ponesu tuđu zdravstvenu knjižicu jer nemaju svoju, pa se dešavaju i slučajevi pogrešne registracije djece.

Prezentaciji i diskusiji prisustvovao je i ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg, koji ističe da se mnoge zemlje suočavaju s istim prblemima kada je u pitanju romska populacija, te da je Švedska učinila dosta po tom pitanju, ali da situacija s pravima Roma u toj zemlji također nije na najvišem nivou.

polozaj_roma_RSA_003.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Teško je uporediti situaciju Roma u BiH i Švedskoj, gdje je '50-ih, '60-ih i '70-ih godina prošlog stoljeća učinjeno mnogo, ali još puno toga treba učiniti po pitanju inkluzije Roma jer situacija nije dovoljno dobra. BiH ima nekoliko strategija i akcionih planova za pitanja Roma, ali problem je u implementaciji", rekao je Hagelberg.

Izvještaj "Obruč anticiganizma – Romi u Bosni i Hercegovini" predstavlja pregled stanja Roma u BiH i nudi informacije o različitim oblastima života, uključujući sigurnost i zabranu torture, lična dokumenta, zapošljavanje obrazovanje, stanovanje, pristup pravdi, zdravstvenu zaštiru, traženje azila i prinudni povratak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije