Nastavak kontinuirane podrške Udruženju 'Život s Down sindromom'

Radiosarajevo.ba
Nastavak kontinuirane podrške Udruženju 'Život s Down sindromom'
Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o osobama s invaliditetom i djeci s razvojnim poteškoćama godinama unazad stavlja u fokus svojih aktivnosti.

Ova lokalna zajednica kontinuirano osigurava novac Udruženju Život s Down sindromom za implementaciju projekta "Razvoj govora kod djece s Down sindromom predškolske i školske dobi". Za ovaj projekt Općina Centar je putem granta za neprofitne organizacije iz budžeta za 2016. godinu izdvojila 3.500 maraka.

Razvoj dječijeg govora složen je i suptilan proces koji se odvija pod utjecajem mnogo različitih faktora. Na razvoj govora kod djece najprije utječe porodica, a zatim i nastavno osoblje u vrtićima i školama. Stoga je, poznavanje teškoća kod djece i prepreke s kojima se oni susreću od velikog značaja za nastavnike, ali i za ostatak školskog kolektiva. Institucije sistema, ali i sistem, nisu još uvijek uspostavili servis za opservacijske rezultate s ciljem smanjenja teškoća i dovođenja do optimalnog nivoa komunikacije, koji bi omogućio besplatan tretman djeci u lokalnoj zajednici.

Osnovni cilj ovog projekta je unaprijediti razvoj govora kod djece predškolske i školske dobi, identificirati teškoće u govoru kod djece, unaprijediti komunikaciju kod djece s teškoćama u razvoju kroz direktnu podršku, te osnažiti porodicu koja predstavlja ključni faktor u procesu razvoja djeteta.

Projekat  obuhvata 30 djece s Down sindromom, a podrazumijeva direktan rad gdje se kroz određene i prilagođene vježbe razvija umijeće govora. S njima se radi individualno i svaka seansa traje 45 minuta, a tome se dodaje i razgovor s roditeljima.

Predsjednica Udruženja Život s Down sindromom Sevdija Kujović kazala je da je podrška Općine Centar ključna za održivost projekta, ali i samog Udruženja.

"Općina Centar je jedina lokalna zajednica koja ima sluha za naše potrebe i koja nas godinama podržava u kontinuitetu i na tome smo neizmjerno zahvalni. Ovo je već šesta godina zaredom da logopedski kabinet opstaje upravo zahvaljujući Općini Centar. Podrška se pruža djeci u predškolskoj dobi na način da roditelji dovode djecu na tretmane, a paralelno s tim i sa roditeljima se radi na jačanju određenih faza razvoja njihove djece. Kada su u pitanju školska djeca u većini to bude podrška istovremeno i nastavnom osoblju, odnosno školi kako bi programi rada sa djecom koji se provode bili prilagođeni njihovim potrebama. Projekt je u pripremnoj fazi, radimo na formiranju liste korisnika i čekamo da škole počnu s radom i da se djeca vrate s odmora, tako da od prvog septembra krećemo s intenzivnim radom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije