Inkluzija / Nail Abdić, dječak iz Cazina, posjeduje jedinstven likovni talenat

17. 01. 2019. u 18:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1495

Nail Abdić je dječak iz Liskovca, naselja nadomak Cazina. U pratnji oca Emira, došao je u Centar za razvoj inkluzivnih praksi, koji funkcioniše u sklopu Osnovne škole Cazin II, a koji je pokrenut zahvaljujući organizaciji Save the Children.

Prije dvije godine formirana su dva Centra za razvoj inkluzivnih praksi, skraćeno CRIP, u Bihaću i Cazinu. Rezultat je to saradnje između organizacije Save the Children i tri institucionalna sektora u Unsko-sanskom kantonu:  Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta; Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike; te Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Rad dva CRIP-a podržali su gradovi Bihać i Cazin, te općine s kojima je potpisan Memorandum o razumijevanju, a posebno se ističu Bužim, Bosanska Krupa, Velika Kladuša, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most.

„Cilj našeg Centra za razvoj inkluzivnih praksi je kvalitetnije obrazovanje za djecu s poteškoćama u razvoju i uključivanje u redovna odjeljenja. Ne samo to, nego i rad na razbijanju predrasuda i osvještavanju kako uže, tako i šire društvene zajednice“, kaže Elvira Ogrešević, koordinatorica Centra u Cazinu. 

CRIP-ovi u Cazinu i Bihaću su među najboljim primjerima inkluzivne prakse u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući tome, Nailov životni put dobio je novi smisao. Ovaj dječak voli tjelesni odgoj, a privatno pohađa i časove karatea. Voli surfati internetom ili igrati igrice na računaru, kao i većina njegovih vršnjaka. Međutim, Nailova prva i najveća ljubav jeste slikanje.

„Nail jako voli slikanje, a za njegov talenat sam saznala sasvim slučajno kroz razgovor s roditeljima koji su spomenuli da na taj način ispunjava svoje slobodno vrijeme kod kuće. Tražila sam od njih da donesu njegove crteže i ostala oduševljena. Slike su specifične, potiču maštu i svaki put na njima uočimo neki novi detalj i novu emociju. Mislim da nam Nail na taj način prikazuje svoj unutrašnji svijet“, tvrdi Alma Hadžić, Nailova mentorica koja mu svakodnevno posvećuje pažnju i s njim radi u CRIP-u.

Prema riječima koordinatorice Ogrešević, korisnika CRIP-a svakim danom je sve više. Trenutno Centar u Cazinu pruža pomoć za 152 korisnika. Od njih je 60 uključeno u rehabilitacijske kabinete, a ostatak prima pomoć putem mobilnih timova. Formiranje ovakvih centara dio je Strategije za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje sa sedmogodišnjim planom, koja se sprovodi u Unsko-sanskom kantonu.

Nail je, zahvaljujući uspostavi CRIP-a, sada uključen u redovno školovanje, dok je ranije pohađao specijalno odjeljenje koje je sada rasformirano. Ovakav vid inkluzije omogućuje djeci da iskažu svoj puni potencijal, koje svako dijete nosi u sebi, samo ga treba otkriti i potaknuti, baš kao što je to bilo u slučaju ovog talentiranog dječaka.

NEMA KOMENTARA