LGBTI populacija diskriminirana po više osnova: "Vrijeme je za ravnopravnost!"

N. K.
LGBTI populacija diskriminirana po više osnova: "Vrijeme je za ravnopravnost!"
U Bosni i Hercegovini LGBTI osobe gotovo svakodnevno su izložene diskriminaciji i nasilju. Posebno su u nepovoljnom položaju interspolne osobe, koje su u našem društvu potpuno nevidljive.

Potvrda ovome je i činjenica kako do sada niti jedna ovakva osoba nije izašla u javnost sa svojim problemom.

O ljudskim pravima LGBTI populacije govorilo se na tematskoj konferenciji koja je održana u Sarajevu 22. februara pod nazivom „Vrijeme je za ravnopravnost“. Cilj konferencije bio je podsticanje javne rasprave o pitanjima od interesa za LGBTI osobe u BiH.

Krajnje je vrijeme da se u našoj zemlji počne govoriti o istospolnim zajednicama, poručeno je, između ostalog, na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima LGBTI osoba.

Pomoćnik ombudsmena BiH Predrag Radosavljević novinarima je kazao da BiH još nije dovoljno spremna da se suoči s diskriminacijom LGBTI osoba te da je u tu svrhu Institucija ombudsmena u BiH prošle godine izradila specijalni izvještaj o položaju LGBTI osoba u BiH.

U tom izvještaju naglašena je važnost da vlasti stanu u zaštitu LGBTI populacije prilikom ostvarivanja njihovih prava.

Konferencija_LGBTI-Osobe_Sarajevo_SOC_RSA3.jpg - LGBT populacija diskriminirana po više osnova:

Nevladina organizacija Sarajevski otvoreni centar uradila je analizu o tome koliko interspolnih beba dosad rodilo u BiH.

Podatke su dobili samo iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla gdje je navedeno kako se u četiri godine rodilo šest beba s različitim dijagnozama koje se mogu podvesti pod pojam interspolnosti.

“Željeli smo prikazati stvarni položaj ove populacije u BiH koji nije zavidan, smatramo da su to osobe koje žive na marginama društva i koje su diskriminirane prema više osnova”, rekao je Radosavljević.

Dodao je da Institucija ombudsmena godišnje prima do desetak žalbi LGBTI osoba, ali da broj raste što pokazuje veću otvorenost pripadnika te grupe da se obrate nadležnim institucijama kada su im ugrožena prava.

“Smatramo da taj broj nije stvarni obim diskriminacije jer postoje mnogi neprijavljeni slučajevi zbog nepovjerenja u institucije i straha od osude od okoline zbog objelodanjivanja seksualne orijentacije”, kazao je Radosavljević.

Organizator konferencije je Sarajevski otvoreni centar, a uime te organizacije Vladana Vasić je kazala da se ovakvim konferencijama daju odgovori na pitanja koja predstavljaju korak više ka ravnopravnosti LGBTI osoba u bh. društvu.

“Nadamo se da ćemo potaknuti nadležne da počnu raditi na unapređenju životnog standarda u BiH “, istaknula je Vasić.

Na konferenciji su učestvovali evropski, regionalni i domaći eksperti iz oblasti zaštite ljudskih prava LGBTI osoba, predstavnici Institucije ombudsmena BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vijeća Evrope te civilnog sektora Srbije, Hrvatske i BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije