Kenan Kodro: Sanjam dres BiH!

Anadolija
Kenan Kodro: Sanjam dres BiH!
Kenan Kodro, sin slavnog Mehe, nekadašnjeg golgetera Barcelone i fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, briljira posljednjih mjeseci u Španiji.

S Osasunom je izborio finale play-offa za plasman u Primera ligu i golovima klub doveo na korak do povratka u najjači nacionalni šampionat svijeta.

U prvom polufinalu play-offa Osasuna je savladala Gimnastic na svom terenu, rezultatom 3:1, kada je Kenan Kodro po uzoru na oca, manirom rasnog strijelca matirao protivničkog golmana. I u revanšu i bh. napadač i njegovi saigrači prošlog vikenda ponovo su bili odlični trijumfujući 3:2.

U finalu za plasman u Primeru snage će odmjeriti s Gironom, u srijedu, 15. juna bit će domaćini, a tri dana kasnije u Kataloniji past će odluka o novom članu društva najboljih.

"Očekivanja su velika. Vjerujemo da ćemo u dva meča biti bolji i od Girone. Optimizam temeljimo na dobrim igrama posljednjih sedmica, dajemo golove i finalni susreti nam dolaze u dobrom trenutku. Bit će teško. Oni su, takođe, dobri. U polufinalu su eliminisali veoma snažnu Cordobu. Ipak, nadam se najboljem, slavlju i plasmanu u Primera ligu", rekao je Kenan Kodro.

Veliki navijač Zmajeva

U protekloj sezoni Kodro je tri puta zbog povreda odsustvovao sa terena. Međutim, kada ih je sanirao u finišu šampionata pokazao je raskošni talent.

"Dobra sezona sa mnogo uspjeha. Bilo je i padova, jer sam malo manje igrao zbog povrede. Uglavnom, sada je sve uredu jer sam zdrav i dobro mi ide. Dajem golove i hvala Bogu sada je sve ok", kazao je Kodro.

Na pitanje kakve su mu daljnje ambicije, odnosno, ostaje li u Osasuni i ako narednih dana ne izbori plasman u Primera ligu, odgovorio je:

"Ostajem. Daju mi priliku da igram i dokazujem se. Klub je odlično organizovan i sa Osasunom imam još ugovor. Vjerujem da ću ga u narednoj sezoni odrađivati u Primeri".

Kenan Kodro, kaže, veliki je navijač fudbalske reprezentacije BiH. Istakao je da sanja da jednog dana postane reprezentativac voljene zemlje, te bude "uspješan barem kao svojevremeno i tata Meho".

"Pratim reprezentaciju stalno i pomno. Radio sam to i kada mi je tata kratko bio trener, ali i sada, svake godine... Lagao bih kada bih rekao da svaki dan ne mislim o tome, da jednog dana postanem reprezentativac BiH. Kao i svaki bh. igrač ima veliku želju da zaigram za reprezentaciju BiH. Moje je da radim i treniram, dajem golove i da u konačnici zaslužim poziv u naš nacionalni tim", naglasio je "junior" Kodro.

Zamijenjene uloge

Do sada je gledao sve utakmice EURO 2016. Ne krije ni za koga navija.

"Nažalost, na Evropskom prvenstvu nema Bosne i Hercegovine. Kvalitetom nam je mjesto tu, ali šta da se radi, u fudbalu ne pobijedi uvijek bolji. Na šampionatu u Francuskoj navijam za Špance. Dobra su reprezentacija, možda i treći put zaredom postanu prvaci kontinenta. I Hrvatska igra dobro. Ima tu još nekoliko selekcija koje mogu konkurisati za trofej i u ovom momentu teško je reći ko je favorit. Mislim da izrazitom favorita nema i da će u mnogim eliminacionim susretima odlučiti nijanse", smatra Kodro.

Nekada je u stopu pratio oca, odnosno bio je na svakoj njegovoj utakmici dok je nemilosrdno tresao protivničke mreže. I danas je isto, samo su uloge zamijenjene, tata Meho gleda skoro svaku Kenanovu utakmicu.

"Dolazi često. Pričamo o fudbalu. Nekada hvali, pa kritikuje...", kroz smijeh pričao je Kenan, dodavši:

"Mnogo vremena provodimo zajedno i fudbal nas je dodatno vezao. Velika mi je podrška, kao čitava familija. Tata danas uživa i čeka neki novi trenerski angažman".

Svako u svoju sobu kada je El Clasico

Kenanov otac Meho Kodro, jedan je od omiljenijih igrača navijačima Barcelone u klupskoj historiji, jer je ljutom rivalu, Realu u El Clasicu 11. februara 1996. godine dao dva gola u pobjedi katalonskog diva na Camp Nou, rezultatom 3:0. Međutim, iako ih fudbal dodatno spaja, kada su u pitanju derbiji Reala i Barcelone, uspješni otac i sin Kodro na suprotnim su stranama.

"Real Madrid i samo Real", tvrdio je Kenan, i u šali otkrio porodičnu tajnu:

"Kada je El Clasico tata navija za svoje, ja za svoje. On u jednu sobu, ja u drugu i onda se vidimo poslije tekme".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije