Jednak pristup udžbenicima za slijepe i slabovidne učenike

Fena
 Jednak pristup udžbenicima za slijepe i slabovidne učenike
Kao završnu aktivnost projekta provedenog uz podršku koalicije 'Jednakost za sve', Udruženje građana oštećenog vida Tuzla organiziralo je okrugli sto o temi jednakog pristupa udženicima za slijepe i slabovidne učenike.

Cilj je stvoriti kvalitetnije uslove za obrazovanje osoba s oštećenim vidom u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu. Prema najavama, prilagođeni užbenici za ovu populaciju bit će u upotrebi već od početka ove školske godine.

U osnovnim i srednjim školama u TK obrazuje se 42 slijepe i slabovide djece. Njihova svakodnevnica od iduće školske godine bi trebala biti znatno lakša, jer bi od septembra trebala krenuti primjena projekta prema kojem će se tim učenicima omogućiti jednak pristup udžbenicima. Projekt će značiti lakše i kvalitetnije obrazovanje za slijepe i slabovidne učenike.

"Tražili smo od kantonalne Vlade mjere da ministarstvo obrazovanja da instrukcije školama da se laptop koristi kao pomoagalo za učenike sa oštećenjem vida i da izdavači ustupe udžebnike u elektronskoj formi za osobe s oštećenim vidom", kazala je Tifa Tučić, predsjednica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla.

Predstavnici Kantonalne vlade, nevladinih organizacija za slijepe i slabovidne osobe i izdavači knjiga nedavno su postigli dogovor da se udžbenici prilagode individualnim potrebama ove populacije.

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Zoran Jovanović istaknuo je da je u posljednja dva mjeseca dala značaj rješavanju tog problema.

"Isto tako Vlada je usvojila informaciju Ministarstva za rad i socijalnu politiku i povratak i donijela zaključak kojim se prihvata informacija i zadužuje Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i Ministarstvo nauke, obrazovanja kulture i sporta da do kraja implementiraju ovaj projekt", poručio je Jovanović.

Na ovaj način će učenici sa oštećenim vidom moći istom dinamikom savladavati svoje nastavne obaveze, te tako napredovati u obrazovanju kao što to čine njihovi vršnjaci koji nemaju problema s vidom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije