Inkluzija – riječ je o potencijalu: Prva godišnjica rada CRIP Banovići

0
Save the Children
 Inkluzija – riječ je o potencijalu: Prva godišnjica rada CRIP Banovići
Save the Children / Prva godišnjica CRIP Banovići

Prva godišnjica djelovanja Centra za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP) u Banovićima obilježena je rekreativnom radionicom „Inkluzija – riječ je o potencijalu“, u kojoj su sudjelovala djeca – korisnici CRIP-a, njihovi roditelji i uposlenici.

Radionicu je vodio priznati sportski trener i stručnjak za funkcionalno kretanje, magistar kineziologije  Adnan Maljević. Kroz dugogodišnju praksu, Maljević pruža stručnu podršku kako najpoznatijim sportistima iz BiH u svijetu, olimpijcima, reprezentativcima, tako i paraatletičarima, rekreativcima i djeci. Ovaj stručnjak posmatra ljudsko tijelo kroz načela inkluzije, smatrajući da ima sopstvene karakteristike, kako potencijale, tako i ograničenja u kretanju. Svako tijelo je jedinstven anatomski mehanizam. Stoga ni jednu osobu ne bi trebalo izdvojiti, već integrisati u sistem sa sopstvenim mogućnostima i potencijalima.

Prva godišnjica CRIP Banovići  - undefined

Save the Children: Prva godišnjica CRIP Banovići

Radionica se održala u OŠ “Banovići”, u čijim prostorijama djeluje CRIP. U teoretskom dijelu radionice, u kojem su sudjelovali uposlenici, prikazani su principi za unapređenje funkcionalnih kretnji. Na radionici je također održan i praktični, pokazni trening za djecu i roditelje na kojem su prikazane vježbe za fundamentalne kretne obrasce.

Cilj događaja u Banovićima je promocija inkluzije kao društveno opravdanog procesa uključivanja sve djece u redovno školovanje i svakodnevni život. Brojni korisnici CRIP-a Banovići iz ove i susjednih općina (Kladanj, Živinice), svjedoče o uspješnosti prakse servisa podrške djeci s poteškoćama i/ili invaliditetom.  

„Kada govorimo o inkluziji, prvo pomislimo na inkluzivno obrazovanje – naravno da svako dijete ima pravo na redovno školovanje sa svojim vršnjacima. Mi u organizaciji Save the Children smatramo da je inkluzija mnogo širi koncept, da svako dijete ima pravo na učešće u svim aspektima života. S tom idejom obilježili smo prvu godišnjicu rada Centra za razvoj inkluzivnih praksi u Banovićima. U sklopu projekta Inkluzija za sve koji provodi Save the Children, a finansira Italijanska agencija za međunarodni razvoj, pomogli smo da se uspostavi CRIP Banovići, skupa sa istim takvim centrom u Gradačcu. Djelovanje ovakvih centara upravo to ima za cilj - da promovira širi koncept inkluzije, da omogući da djeca s poteškoćama i/ili invaliditetom imaju pristup svim uslugama koje su im potrebne u zajednicama u kojima žive. Ovdje djeca dobivaju potrebnu rehabilitacijsku, terapijsku i savjetodavnu podršku, kao i njihove porodice. Cilj nam je da to omogućimo za što veći broj djece i podržimo strateška opredjeljenja ka inkluziji na području Tuzlanskog kantona“, rekla je Aleksandra Babić Golubović, predstavnica organizacije Save the Children.

Prva godišnjica CRIP Banovići  - undefined

Save the Children: Prva godišnjica CRIP Banovići

Kada je prije godinu dana počeo pohađati CRIP Banovići, dječak Eman nije mogao izgovoriti niti jednu riječ. Danas ovaj petogodišnjak ima fond od pedeset riječi, a ako se njegov napredak nastavi istim tempom, naredne godine će krenuti u školu. Njegov otac Muris Lependić naglašava koliko je važno da djeca imaju mogućnost rehabilitacijske podrške u CRIP-u, i to potpuno besplatno:

„Ranije nismo imali nikakvu mogućnost terapije osim jedne privatne ordinacije gdje se čekalo i po godinu dana da dođete na red. Sada je djeci i roditeljima omogućen servis u lokalnoj zajednici, uz vrhunske stručnjake i metode. Primjetan je veliki napredak kod mnoge djece, nema riječi kojima možemo opisati zahvalnost onima koji su sve ovo pokrenuli. Naš Eman sada već sklapa rečenice, krenuo je u vrtić, a sljedeće godine, ako sve bude kako se nadamo, krenuti će i u školu“, ističe otac dječaka.

Prva godišnjica CRIP Banovići  - undefined

Save the Children: Prva godišnjica CRIP Banovići

U Bosni i Hercegovini se djeca s poteškoćama u razvoju i/ili invaliditetom i dalje suočavaju sa brojnim  preprekama kada je u pitanju pravo na obrazovanje, uprkos tome što je ono zagarantovano međunarodnim dokumentima čija je potpisnica i naša zemlja.

Pohađanjem redovne nastave i korištenjem rehabilitacijskih servisa u CRIP-ovima postiže se proces inkluzije djece s poteškoćama i/ili invaliditetom. Oni postaju prihvaćeni u široj zajednici, dobijaju adekvatnu naobrazbu, a uz kvalitetnu rehabilitaciju mogu prevazići poteškoće i unaprijediti kvalitet života.

Save the Children je objavio informativnu brošuru #InkluzijaZaSve koja se može pogledati na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije