Hrnjić o Prijedlogu zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH: Mnogi su u šoku

1
J. Ć.
Hrnjić o Prijedlogu zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH: Mnogi su u šoku
Foto: Gracija / Aida Hrnjić

Vlada FBiH je utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH.

Ovaj zakon prvi put sistemski rješava problematiku kada su u pitanju porodice koje imaju dijete s invaliditetom.

Cilj Zakona je da se jednom od roditelja osoba s invaliditetom prizna pravo na status "roditelja njegovatelja", te da mu se omogući mjesečna naknada uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Kako je definisano, roditelj njegovatelj je roditelj djeteta sa 100 postotnim invaliditetom koje ne može samo udovoljiti svojim osnovnim životnim potrebama. 

Pravo na ovaj status priznaje se jednom od roditelja osoba sa invaliditetom sa 100 postotnom oštećenjem organizma i pravom na dodatak za njegu i pomoć druge osobe prve grupe. Ako u porodici ima dvoje ili više osoba sa invaliditetom, taj status mogu steći oba roditelja. 

Tim povodom kontaktirali smo Aidu Hrnjić, predsjednicu Udruženja za podršku porodicama s djecom i osobama s poteškoćama u razvoju "Colibri". 

Kako je kazala za portal Radiosarajevo.ba, to će pravo imati jako mali broj njegovatelja. 

"Jako mali broj roditelja će biti uvedeni u taj Zakon, jer u obrazloženju piše da će to biti roditelji koji vrše svakodnevne medicinske intervencije nad svojim djetetom.

Konkretno, moj sin ima autizam i naravno da je 100 posto ovisan o roditeljima, međutim, suprug ili ja ne bismo imali to pravo po trenutnom Zakonu. Zapravo, po tome kako je isti usvojen", pojašnjava Hrnjić, pozdravljajući, ipak, "što će bar neko, ko je u ovakvoj situaciji, ostvariti makar neko pravo".

Međutim, kako ističe Hrnjić za portal Radiosarajevo.ba, daleko smo mi od nekog "normalnog, konkretnog, civiliziranog i za sve jednakog i prihvatljivog rješenja." 

Kako smo ranije pisali, pravo na status roditelja njegovatelja osobe s invaliditetom može biti priznato ukoliko je nezaposlen i prijavljen na evidenciji nadležne službe za zapošljavanje.

Izuzetno, može priložiti dokaz Porezne uprave FBiH da nije osigurana osoba u Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa. Uz ispunjavanje ovih uslova, status može biti priznat roditelju do njegove navršene 65. godine života, odnosno do navršene 30. godine života osobe sa invaliditetom.

Ovo pravo ne priznaje se roditelju ukoliko je osobi sa invaliditetom osiguran smještaj, organizovano stanovanje, poludnevni ili cjelodnevni boravak u skladu s propisima iz oblasti socijalne zaštite.

Kako kaže Hrnjić za portal Radiosarajevo.ba, ovo je prestrašno!

"Zamislite nekog roditelja koji sve to radi godinama i onda kada je osoba s invaliditetom koja navrši 30 godina već stara, iscrpljena i umorna ostaje bez njege.

To je roditeljima bio šok. Svi su se bunili. Ali niko od nadležnih nije usvojio, očigledno, ono što smo mi govorili. Bilo je obećanja od pojedinih parlamentarnih stranaka da će se to uraditi u amandmanima, međutim od toga ništa nije bilo.

To zaista nije normalno, da ostavite čovjeka od 30 godina i da nakon 30 godina agonije nemate pravo raditi. To je strašno.

Lično sam pitala neke zastupnike koji su i obećali da će napraviti amandmane ali nisu. Nisu se čak ni javili", govori nam Aida Hrnjić.

Pravo na status roditelja njegovatelja, podsjećamo, isključuje pravo osobe sa invaliditetom na dodatak za njegu i pomoć druge osobe.

Federalni ministar rada i socijalne politike će, u roku od 60 dana od stupanja na snagu ovog zakona, donijeti propis kojim će biti određena potrebna dokumentacija kojom se dokazuje ispunjavanje uslova za priznavanje statusa roditelja njegovatelja.

Roditelj njegovatelj ima pravo na mjesečnu naknadu u visini iznosa neto najniže plaće u FBiH u skladu sa Zakonom o radu, te na penzijsko i invalidsko, zdravstveno kao i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije