EDUS-ova zimska škola: Radost za trideset porodica

Radiosarajevo.ba
EDUS-ova zimska škola: Radost za trideset porodica
Prošle sedmice s radom je počela još jedna "EDUS-ova zimska školica".

Osim stalnog programa multidisciplinarne podrške djeci s različitim poremećajima u razvoju koji se odvija u okviru školske godine i u kojem je trenutno 115 djece, EDUS redovno organizira i ljetne i zimske škole za ovu djecu kako bi se izbjegla regresija u razvoju do koje obično dođe u toku dugih pauza u radu.

Roditelji i edukatori EDUS-a odlučili da pokažu solidarnost tako što će mjesta u Zimskoj školi ove godine ustupiti djeci, njih ukupno trideset, koja su još od septembra prijavljena za EDUS-ov program, ali su zbog problema s prostorom i dalje na listi čekanja.

Admir Čeljo, predsjednik Savjeta roditelja EDUS-a: "Iz vlastitog iskustva znamo koliko je bitan svaki dan rada s ovom djecom pa se nadamo da će se u toku Zimske škole makar djelomično nadoknaditi ono što je ovih tridesetero djece propustilo čekanjem na prijem, a njihove porodice osjetiti, baš kao što su naše već, blagodet kvalitetnog rada s djetetom i radost zbog vidljivog napretka. Također se nadamo da će pitanje prostora za EDUS najzad postati prioritet za nadležne institucije, kako bi ova djeca mogla ući u njima toliko potreban stalni program."

Početak rada Zimske škole omogućen je sredstvima koja su dosad prikupljena za ovu svrhu, prije svega donacijom Tarika Đođića, koji je prihod od svoje knjige poklonio EDUS-u, te volonterskim radom EDUS-ovih stručnjaka u organizaciji aktivnosti i izradi individualnih planova za svako dijete.

Škola je besplatna, a trebala bi se odvijati do kraja januara, u dvije smjene, tri puta sedmično po tri sata. Osim individualnog rada na stjecanju vještina koje se kod ove djece nisu prirodno razvile, djeca će se učiti rutinama vezanim za boravak u grupi i uključivanje u društvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije