Djeca s poteškoćama posjetila Zemaljski muzej: "Ispunili ste nam veliku želju!"

L. K.
Djeca s poteškoćama posjetila Zemaljski muzej: "Ispunili ste nam veliku želju!"
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Savez udruženja osoba sa cerebralnom paralizom FBiH obilježio je Dječiju nedjelju obilaskom Zemaljskog muzeja

Danas su u sklopu obilježavanja Dječje nedjelje i Svjetskog dana osoba s cerebralnom paralizom koji se održava 6. oktobra - djeca s razvojnim teškoćama posjetila Zemaljski muzej BiH, a s njima su bili i ostali članovi Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH koji okuplja pet udruženja iz pet kantona.

Dječija nedjelja / Sretna porodica, sretno dijete: Šarena parada prošla Sarajevom

Direktorica ovog saveza, Emira Švraka specijalista fizikalne medicine i vanredna profosorica zdravstvenih studija UNSA rekla je da je cijeli oktobar za njihov savez najznačajniji mjesec u godini. Napominje da 6. oktobar Dan osoba sa cerebralnom paralizom nije slavlje već je dan za afirmaciju problema ove populacije.

"Ovaj dan smo željeli ispuniti još jednu želju našim članovima za njihove slobodne aktivnosti jer oni nekada nemaju ni sredstava ni mogućnosti za to. Imali smo jednu radionicu na našim aktivnostima i tada su oni izjavili da žele biti u Pionirskoj dolini, ispunili smo im tu želju, pa su išli na izlet na Trebević žičarom. Radovali su se i u isto vrijeme plašili žičare, tada je tim JP Sarajevo usporio rad gondole da bi članovi koji imaju motoričke poteškoće mogli ući u gondole. To je bila neopisiva radost, uživanje, a danas smo odlučili da obilježimo Dječiju nedjelju i Svjetski dan sa cerebralnom paralizom posjetom Zemaljskom muzeju. Svi kojima se javimo žele da sarađuju", rekla je predsjednica Švraka.

"Prvi put je organizovana posjeta Zemaljskom muzeju za naše članove i mislim da svima ovo znači jer nemaju svi priliku da dođu u posjetu muzeju", rekla je predsjednica Udruženja oboljelih od cerebralne paralize Bosansko-podrinjskog kantona Mirsada Ćulov.

Mlada djevojka Edina Ferhatović je iz Goražda i sa Udruženjem je došla u Zemaljski muzej:

"Jako se radujem što ću obići Zemaljski muzej, drago mi je što smo putovali zajedno iz Goražda do Sarajeva i što ćemo se družiti danas."

Radost nisu krili pri ulasku svi članovi Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH koji su pažljivo pratili svog vodiča kroz Zemaljski muzej.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije