Đani Salčin: Odabrao fudbal i fudbal je odabrao njega

Radiosarajevo.ba
Đani Salčin: Odabrao fudbal i fudbal je odabrao njega
/ Bijeljina 2014.godine

Đani Salčin je četrnaestogodišnjak koji se početkom mjeseca preselio iz rodnog Mostara u Sarajevo, osamostalio i odlučno krenuo ka svom cilju. Ovaj dječak sanja već deset godina, a sve su prilike da je ispunjenje njegovog sna već izvjesno.

Kada je imao dvije godine, Đani je dobio svoju prvu garnituru FC Barcelone, broj 10 s imenom Rivalda i od tada sanja dječački san da postane poput svog fudbalskog idola. S šest godina pridružio se FK Velež.

Proteklih godina pohađao je fudbalske kampove AC Milan u Mostaru i FC Barca u Sarajevu. Učestvovao je na brojnim turnirima u BiH, regiji i Evropi.

Treneri FK Sarajeva primijetili su ga prije dvije godine na utakmicama timova njegovog uzrasta. U oktobru 2013. godine sportski direktor FK Sarajeva ga poziva da prisustvuje uz druge talentirane dječake njihovom kampu u Sarajevu, pod budnim okom šefa omladinskog pogona Cardiff Cityja.

Nakon toga, u junu ove godine dobio je poziv od sportskog direktora FK Sarajeva Abdulaha Ibrakovića da se pridruži njihovom klubu, odnosno da postane polaznik Akademije FK Sarajevo koji u bliskoj budućnosti planira oformiti selekciju U-15 kojoj po uzrastu Đani i pripada. Početkom jula potpisuje stipendijski ugovor s Akademijom i zvanično postaje njihov član. Trenutno igra za selekciju U-17.

Spoj nespojivog

Iako super odlikaš, muzički obrazovan, talentiran i za druge sportove, za glumu, Đani je odabrao fudbal i fudbal njega.

Ovaj svestrani dječak uz osnovnu školu redovno je pohađao i muzičku školu, odsjek violina i završio 4 razreda. Iako je njegova želja bila gitara, zbog odličnog sluha usmjeren je na violinu.

Trenirao je i karate u KK Student i položio ispit za zeleni pojas, treneri su isticali njegov talent i za ovaj sport, ipak ljubav prema fudbalu je prevagnula.

Đani je krajem školske godine s uspjehom samostalno organizirao školski turnir u fudbalu i na taj način promovirao poštivanje fair play pravila. Tada je još jednom pokazao iznimnu ozbiljnost i zrelost, te organizacione sposobnosti, istaknula je direktorica IV osnovne škole Mostar Seada Kuštrić. Njegov dosadašnji razrednik Ibro Eminović sretan je zbog Đanijevog uspjeha, ali u isto vrijeme tužan jer je iz razreda otišao kvalitetan učenik. Ove godine osvojio je 3. mjesto na kantonalnom takmičenju iz biologije - ekologije.

Reakcije su iznimno pozitivne, svi su oduševljeni i ponosni na njega jer je na putu da ostvari svoj dječački san, koji sanjaju mnogi dječaci u BIH. Pružila mu se prilika i bez obzira na nostalgiju i udaljenost od svojih najbližih Đani nam kaže da zna da je na pravom putu da uspije i ostvari svoj san uz rad, trud i zalaganje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije