Braniteljice ljudskih prava u BiH suočene sa prijetnjama i fizičkim napadima

Radiosarajevo.ba
Braniteljice ljudskih prava u BiH suočene sa prijetnjama i fizičkim napadima
Braniteljice ljudskih prava suočene su često sa specifičnim sigurnosnim rizicima tokom obavljanja različitih aktivnosti i zaštite prava ranjivih i manjinskih grupa.

Zbog prirode svog posla i aktivizma, a nekada i geografske lokacije ili pripadnosti određenoj društvenoj grupi, braniteljice ljudskih prava mogu biti mete maltertiranja, prijetnji, uznemiravnja ili čak fizičkih napada, rečeno je danas na radionici za medijske profesionalce "Medijska odgovornost: aktivizam i sigurnost braniteljica ljudskih prava" koja je održana u Sarajevu.

"Verbalne prijetnje, fizički napadi te ugrožavanje sigurnosti članova porodice najčešće su vrste napada na braniteljice ljudskih prava, a u pojedinim zemljama regije zabilježeni su i smrtni slučajevi", rekla je Fatima Bećirović iz Gender centra FBiH koja je i sama bila izložena prijetnjama zbog posla kojim se bavi.

"U Bosni i Hercegovini je jedan od problema i neprijavljivanje prijetnji. Sigurnosne prijetnje je potrebno prijaviti, a dodatno uključivanje šire zajednice koja se bavi zaštitom ljudskih prava daje slučajevima određenu težinu u javnosti", dodala je Bećirović.

Glasnogovornica MUP-a KS-a Suvada Kuldija govorila je o institucionalnim mehanizmima zaštite BLjP. Istakla je da su često i prava policijskih službenica ugrožena, uključujući i ona sigurnosna, te da je zbog toga formirano Udruženje "Mreža žena policajaca" koje imaju problema u agencijama u kojima rade.

Lejla Huremović iz Sarajevskog otvorenog centra govorila je o tome koliko i kako mediji mogu doprinijeti većoj sigurnosti i društvenom respektu braniteljica ljudskih prava, kao i unapređenju njihove lične sigurnosti.

"Napadi na aktiviste/ice posvećene odbrani prava LGBT zajednice se dešavaju uglavnom na javnim događajima koji najčešće imaju kulturni ili umjetnički predznak", rekla je Huremović i dodala kako medijske hajke i negativne izjave političara za medije doprinose i pozivaju na nasilje.

Cilj radionice koja je danas održana u Sarajevu je unapređenje znanja novinara i medijskih profesionalaca u oblasti izvještavanja o aktivizmu braniteljica ljudskih prava. Ova interaktivna radionica bi, također, trebala pomoći medijskim stručnjacima da učinkovitije sarađuju sa zajednicom braniteljica ljudskih prava i dobiju informacije o njihovim aktivnostima, kao i prijetnjama i rizicima sa kojima se suočavaju u svom radu.

Jednodnevna radionica „Medijska odgovornost: aktivizam i sigurnost braniteljica ljudskih prava“ održana je u okviru projekta “Ostati sigurne – Mreža sigurnosti za braniteljice ljudskih prava i  aktivistice  protiv rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini”, a za 30. januar najavljen je isti trening u hotelu Bosna u Banjaluci. Projekat realizira Fondacija Lokalne demokratije (FLD) uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije