Podrška EU: Bolji uvjeti života za 140 romskih porodica u BiH

Anadolija
Podrška EU: Bolji uvjeti života za 140 romskih porodica u BiH
Foto:AA / Projekti ”Roma Action (RA)“
Romske porodice, njih 140, na području Tuzle, Zenice, Bijeljine, Gračanice, Zavidovića, Kaknja, Banovića, Modriče i Brčkog imat će bolje uvjete života.

Obezbjeđenje stambenih jedinica za romske porodice rezultat je druge faze projekta ”Roma Action (RA)“ predstavljene na završnoj konferenciji održanoj u utorak u Sarajevu.

Ova faza projekta imala je za cilj podršku socijalnom uključenju ranjivih romskih porodica u područjima pogođenim poplavama putem obezbjeđenja stambenih jedinica i socioekonomskih mjera s aktivnim učešćem državnih i lokalnih vlasti, kao i drugih interesnih grupa.

Ukupna vrijednost druge faze projekta iznosila je više od 2,8 miliona eura, od čega je Evropska unija (EU) finansirala u iznosu od 2,5 miliona eura. Projekt su kofinansirale lokalne vlasti.

Prije početka ceremonije, medijima su se obratili ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Nurđehan Šahinović, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Suzana Jašarević, direktorica Hilfswerk Austria International za BiH.

Borovac je izjavila kako je riječ o značajnom projektu usmjerenom ka ekonomsko-socijalnom poboljšanju položaja Roma u BiH, posebno romskih porodica koje su bile izložene poplavama 2014. Dodala je kako je riječ i o doprinosu državi BiH, u cilju ostvarivanja svih napora koje država od 2009. godine poduzima kako bi učinila položaj Roma kvalitetnijim.

”Do sada smo, od 2009. do 2018. godine, izdvojili oko 23,6 miliona KM, što je značajno uticalo na sam položaj i kvalitet života Roma u BiH, a posebno onog segmenta koji se tiče poboljšanja uslova stanovanja, zdravstvene zaštite, zapošljavanja i obrazovnih potreba Roma”, istakla je Borovac.

Ministrica je kazala kako je ovaj projekt, vrijedan 5,5 miliona KM, značajno doprinio da se u cijeloj BiH poboljša stambena problematika Roma i da oni budu evidentirani u sistemima zapošljavanja i zdravstvene zaštite.

Dodala je i kako su sredstva od oko šest miliona KM usmjerena u sistem zapošljavanja i da je oko 300 Roma uvedeno u proces zapošljavanja.
Projektom je omogućeno useljenje 140 romskih porodica iz devet obuhvaćenih lokalnih zajednica u rekonstruisane ili novosagrađene stambene jedinice po principu socijalnog stanovanja.

Unaprijeđena je prateća infrastruktura čime su direktno poboljšani uslovi života romskih porodica, a 104 porodice su dobile podršku u vidu paketa ekonomskih mjera nakon poplava.

Wigemark je izjavio kako je kroz ovaj projekt podrška je osigurana za 240 pripadnika romske populacije, prije svega, u smislu stambenog zbrinjavanja na području devet općina. Podsjetio je na saradnju s lokalnim vlastima i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

”Pored ove komponente socijalnog zbrinjavanja, tu su i aktivnosti stvaranja socioekonomskih uslova, pružanja odgovarajućih usluga obrazovanja i radnih mjesta koja su potrebna za ovu populaciju“, istakao je Wigemark. 

Šahinović je izjavio kako je projekt značajan što svi nivoi vlasti uključeni u rješavanje problema Roma u BiH, a posebno Zeničko-dobojskog kantona, obzirom da upravo u ovom kantonu postoje dvije općine, Kakanj i Zavidovići, u kojima je prisutna veća romska populacija. 

”Kada se gleda romska populacija na području BiH i Zeničko-dobojskog kantona, mi imamo potrebu da njima omogućeno stanovanje, zdravstvo, zapošljavanje i obrazovanje”, rekao je Šahinović.

Pozvao je romska udruženja na području Zeničko-dobojskog kantona da se udruže kako bi lakše bilo ostvariti saradnju. 

Važan dio projekta odnosio se na osnaživanju romske zajednice u pristupu pravima i jednakim mogućnostima, s posebnim fokusom na prava iz oblasti zdravstva, obrazovanja i zapošljavanja. U okviru projekta pripremljen je i usvojen Akcioni plan BiH za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite 2017. – 2020.

Lokalne zajednice i ministarstva koja su učestvovali u realizaciji projekta dodatno su razvili svoje kapacitete da dalje rade na podršci snažnijem i vidljivijem socijalnom uključenju ranjivih romskih porodica.

Projekt implementira Hilfswerk Austria International (HWA), u partnerstvu sa Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB) i udruženjem Kali Sara – Romski informativni centar (RIC). 

Jašarević je govorila o Romima koji su živjeli pored gradske deponije u Gračanici, a koji su u okviru ovog projekta dobili krov nad glavom. 

”Dvije zgrade su napravljene za sve porodice koje su živjele tamo i oni su stalno obilazili gradilište“, rekla je Jašarević ističući kako nisu vjerovali da se to gradi za njih.

Porodice već godinu dana tamo žive.

Istakla je kako je projekt duže trajao zbog radova na vodovnoj mreži u Zavidovićima.

”Divno je bilo gledati sve te sudbine i zadovoljstvo i nevjericu”, dodala je Jašarević.

Ukazala je i na 68 stambenih jedinica izgrađenih za beskućnike.
Prema istraživanju HWA ,u Bosni i Hercegovini postoji 1.391 romska porodica (ili 5.968 osoba) u stanju potrebe za socijalnim stanovanjem. Stambeni problem raste i dodatno opterećuje rastuće potrebe za zapošljavanjem, obrazovanjem i zaštitom Roma u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije