ARTsee digitalni alat namijenjen djeci s poteškoćama u razvoju

Radiosarajevo.ba
ARTsee digitalni alat namijenjen djeci s poteškoćama u razvoju
Promo / Plavi artizam

Nakon uspješno realizovanog alternativnog muzejsko-obrazovnog pilot programa za djecu iz spektra autizma („Plavi artizam“ 2018/19) uz finansijsku podršku Goethe Insituta u Sarajevu, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine kreirala je digitalnu veziju pomenute metodologije u obliku android aplikacije pod nazivom „ARTsee“.

Program je težio identifikaciji kognitivnih barijera pri percepciji visokovalorizovane likovne umjetnosti kod pomenute društveno-senzibilne grupe i posebnim muzejsko-obrazovnim metodama ciljao je razviti komunikacijske, socijalizacijske i kognitivne vještine kod učesnika, te reducirati stereotipije kreiranjem umjetnosti.

Šestomjesečni rad sa učesnicima krunisan je istoimenom izložbom koja je u martu i aprilu 2019. prikazana javnosti u UGBIH.

ARTsee android aplikacija, u potpunosti razvijena iz koda, prema idejnoj viziji muzejske pedagoginje Aide Šarac autorice „Plavog artizma“, funkcioniše na osnovu skeniranja QR code-a jednog od 7 selektovanih umjetničkih djela stalne postavke UGBIH „Oprostorena intima“. Neka od poznatih imena bh. slikarstva zastupljena u aplikaciji su Safet Zec, Bekir Misirlić, Karlo Affan de Rivera, Gabrijel Jurkić, Salim Obralić...etc.

Nakon skeniranja koda korisniku se daje mogućnost odabira 3 alternativna oblika interpretacije (objašnjenja) umjetničkog djela: vizuelni (zasnovan na emotivnoj, narativnoj ili formalnoj bazi slike), auditivni i tekstualni na tri različite kognitivne razine.

Plavi artizam - undefinedPromo: Plavi artizam

Nakon što korisnik na sva tri ponuđena načina doživi djelo ostvarujući interakciju sa originalom u specifičnom kontekstu muzeja umjetnosti, dodjeljuje mu se zvjezdica. Ovaj momenat prikupljanja zvjezdica može djelovati motivirajuće i za tipičnu djecu, što ARTsee aplikaciju čini pogodnom za djecu svih oblika kognitivnih sposobnosti. 

U periodu prototestiranja aplikacije (mart i april 2020.) asistenti iz domena pedagogije, psihologije, sociologije umjetnosti i rehabilitacije osoba sa razvojnim teškoćama, vršit će opservacije nad kontrolnim grupama (učenika sa Downovim sindromom, spektar autizma i oblika umanjenih intelektualnih sposobnosti) iz Zavoda za specijalno obrazovanje „Mjedenica“ i učenika redovnih škola. Rezultati opservacija trebaju pružiti statističke podatke o poboljšanju kognitivnih, komunikacijskih i socijalizacijskih vještina kod svakog ispitanika ponaosob, na koje cilja upotreba aplikacije u direktnom kontaktu sa originalnim eksponatima u kontekstu muzeja umjetnosti.

Besplatno testiranje za širu javnost trajat će u periodu maja i juna 2020. godine i ovom prilikom želimo pozvati sve roditelje/staratelje djece i osoba sa razvojnim teškoćama da se prijave i zakažu termin testiranja putem e-maila artseeapp@gmail.com ili na direktan broj telefona muzejske pedagoginje 062/824-104, te na zvanične brojeve telefona Galerije: 033/266-550 i 033/266-551

Prijavom na pomenute kontakte, dobit ćete besplatan termin testiranja i socijalnu priču, koja će osobi sa razvojnom teškoćom olakšati dolazak u novi prostor i omogućiti osjećaj predvidljivosti i sigurnosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije