Zvonjava na interfon, gatanje, bacanje smeća van kontejnera: Koliko iznose kazne?

0
Radiosarajevo.ba
Zvonjava na interfon, gatanje, bacanje smeća van kontejnera: Koliko iznose kazne?
Foto: Arhiv / Kazne

Nakon što je nedavno grafitima išarano nekoliko sarajevskih tramvaja, zbog čega je priveden Emin Hadžiajlić, poznat kao reper Cunami, u javnosti se postavilo pitanje o kakvoj vrsti prekršaja se radi te kolika kazna bi bila adekvatna.

Tako Komisija za statut i propise Općine Novo Sarajevo, tačnije Odluka o prekršajima protiv javnog reda i mira, propisuje kaznu u iznosu od 150 do 450 KM.

Istražujući ovu odluku, možete vidjeti i koliko će se kazniti osobe koje uznemiravaju stanovnike zgrada - kucanjem na vrata, prodajom robe, nuđenjem gatanja, kupanjem životinja na javnim površinama...

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Nakon što je išarao tramvaje: Kolika kazna čeka repera Cunamija?

Nakon što je išarao tramvaje: Kolika kazna čeka repera Cunamija?

Tako će se, na primjer, onaj ko uznemirava stanare upotrebom telefona, zvonceta, interfona ili kucanjem na vrata stana bez potrebe, kao i osoba koja prodaje robu, gata, proriče sudbinu ili pružanjem usluga koje nisu ugovorene, kazniti novčano za 100 KM.

A ako vas je neko od prolaznika namjerno prskao vodom prilikom pranja ulica ili tokom zalijevanjem vrtova - može dobiti istu kaznu.

Istu novčanu kaznu može dobiti osoba koja prodaje novine ispred ili na raskrsnicama ili se bespotrebno zadržava na ovim dijelovima, nudeći usluge tako da ometa učesnike u saobraćaju.

Posebne kazne za vračanje

Ako ste doživjeli da neka osoba na vas baca led ili snijeg (grudve), ili baca predmete i hranu na prolaznike - možete ga ubuduće prijaviti za kaznu od 150 do 450 KM.

Za pisanje grafita po vozilima javnog saobraćaja, fasadama zgrada, spomenicima i slično - namijenjena je ista kazna, kao i za one koji lome i uništavaju sadnice na javnim površinama.

Ako vam je nekada ponuđeno da kupite karte za neki događaj na mjestima koja nisu predviđena za to - te osobe su mogle dobiti isti takav iznos kazne.

Za neodgovorne komšije - koji odlažu smeće van kontejnera, pomjeraju ih s mjesta koja su predviđena odlukom nadležnog organa, ili ih oštete - predviđena je kazna od 150 do 450 KM.

Građani koji uvode životinje u vozila javnog prijevoza, javna šetališta te objekte gdje je zabranjeno, kao i oni koji postupaju s njima na način kojim se uznemiruju građani - mogli bi dobiti isti iznos kazne. Isto je namijenjeno za one koji kupaju životinje ili ne uklone nečistoću nakon toga na javnim mjestima.

Kazna od 150 do 450 KM namijenjena je i za one koji "podstiču životinje na borbu, surovo postupanju s njima, izuzev u dvorištama i baštama individualnih stambenih objekata za vrijeme vjerskih praznika".

Ako građane neko uznemirava vračanjem, proricanjem sudbine ili sličnim obmanjivanjem - čeka ga kazna od 200 do 600 KM, kao i one koji propagiraju ili na drugi način podstiču stanovnike da se podvrgnu vračanju ili proricanju sudbine, ali i one koji im pomažu.

Za one koji konzumiraju alkohol na otvorenim prostorima, ispred trgovina i slično - namijenjena je ista kazna, kao i za one koji prodaju robu ili nude razne usluge na javnim površinama bez odobrenja nadležnih.

Novčanom kaznom od 200 do 600 KM kaznit će se i osobe koje pale vatru u zajedničkim stambenih prostorijama, te oni koji neovlašteno izvode radove na instalacijama, te provlače iste - a za to nemaju odobrenje.

Može se kazniti i roditelj/ staratelj maloljetnika koji je učinio prekršaj propisan ovom odlukom, ako je "izvršenje prekršaja posljedica njegovog propuštanja dužnog staranja o maloljetniku, a u mogućnosti je da vrši taj nadzor".

Muzika uživo bez dozvole: Kazne do 6.000 KM

Na spisku ove odluke su svakako i kafići. Tako će se kaznom od 400 do čak 1.000 KM kazniti osoba koja izvodi muziku uživo te koristi i uređaje u zatvorenom prostoru u ugostiteljskim objektima koji se nalaze u stambeno-poslovnim zgradama, od 22:00 do šest sati ujutru.

Izuzetak su barovi, noćni klubovi i slični objekti kojima je propisima to dozvoljeno.

Vandalizam na djelu: Grafitima uništili 11 tramvaja

Vandalizam na djelu: Grafitima uništili 11 tramvaja

Ista kazna slijedi kafićima i restoranima koji u baštama na istim lokacijama koriste pojačalo zvuka u periodu od 21 do šest sati ujutru.

Kaznom od 2.000 do 6.000 KM kaznit će se pravno lice, a od 200 do 600 odgovorno lice u pravnom smislu za prekršaje u muzici uživo.

Sve ostale kazne i prekršaje, što se tiče Općine Novo Sarajevo, možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije