Ulice su bile zatvorene zbog homofobije i nasilja, ne radi nas: Završena Povorka ponosa

0
Radiosarajevo.ba
Ulice su bile zatvorene zbog homofobije i nasilja, ne radi nas: Završena Povorka ponosa
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Poruke s treće bh. Povorke ponosa

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine danas je završena treća Povorka ponosa.

Prema procjeni, okupilo se više od 1.500 građana svih generacija koji su prisustvom podržavali ne samo prava LGBTIQ, već generalno potrebu za većim stepenom poštivanja ljudskih prava u BiH.

Sa skupa su poslane jasne poruke da nasilje u BiH, bilo kojeg oblika, treba institucionalno prevenirati i sankcionirati.

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Ambasadori iz EU zemalja na ulicama Sarajeva: "Ovo polako postaje normalno u BiH"

Ambasadori iz EU zemalja na ulicama Sarajeva: "Ovo polako postaje normalno u BiH"

Povodom današnje zatvaranja centralne gradske zone, organizatori su javno istaknuli:

"Ulice su zatvorene zbog homofobije, fašizma i nasilja, a ne radi nas!".

Ispred organizacionog odbora naglašeno je da se učesnici Povorke ponosa bore protiv nasilja u društvu, ma čime ono bilo izazvano.

Nasilje u porodici, nasilje prema manjinama, nasilje prema slabijima ili nasilje prema LGBTIQ osobama - sve su to problemi protiv kojih institucije treba da se bore kako bi osigurali sigurnost za sve građane.

"Mi smo država koja ima višestruke probleme u svakom mogućem smislu, političkom, ekonomskom, socijalnom. Mi apeliramo na sve koji brane prava marginaliziranih da budu osnaženi našim primjerom. Koliko mi je ovaj protest važan privatno ili politički, toliko mi je važno da se u našem poštuju i prava Roma, i prava žena i svih drugih kojima su ugrožena. Obrazac nasilja je uvijek sličan, a nasilje se najčešće ne prijavljuje takođe iz istih razloga - jer žrtve nemaju povjerenja u sistem. Ovo mora biti građanska ideja. Slobode ili ima ili nema. Nažalost, mi ne možemo reći da u Bosni i Hercegovini ima dovoljno slobode za sve. Želimo da pošaljemo afirmativnu sliku iz Sarajeva i poruku da su LGBT osobe integrativni dio društva," izjavio je Mirza Halilčević iz Organizacionog odbora Bh. Povorke ponosa za Radiosarajevo.ba. 

Završena Povorka ponosa u Sarajevu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Završena Povorka ponosa u Sarajevu

Mnoge ugledne ličnosti priključili su se povorci iskazavši na taj način podršku ostvarivanju ljudskih prava za sve građane u BiH. Među šetačima bili su predstavnici diplomatskog kora, ambasadorice Njemačke, Švedske, Austrije, ambasador Nizozemske, zamjenica ambasadora SAD, predstavnici Naše stranke, kulturno-umjetnički djelatnici, novinari. Povorci su prisustvovali učesnici i učesnice iz Zenice, Tuzle, Mostara, Banja Luke i drugih gradova BiH.

Povorku je podržao i sarajevski premijer Edin Forto.

"Bitno je da se o ljudskim i građanskim pravima ne raspravlja. Tolerancija je budućnost Bosne i Hercegovine", poručio je Forto.

Zastupnik Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH Damir Arnaut za portal Radiosarajevo.ba rekao je kako je na Povorku došao u prisustvu kćerke.

"Ja sam opčinjen ovom atmosferom. Jako je bitno da svi koji mogu iskažu podršku, a posebna je obaveza na nama da damo podršku. Ponosan sam na svoje Sarajevo danas. Mislim da Sarajevo ima ogromnu dozu tolerancije koja je danas vidljiva i na tome treba insistirati. Moja kćerka i ja se upravo zato danas ovdje i borimo", poručio je Arnaut.

Poruke s treće bh. Povorke ponosa
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Poruke s treće bh. Povorke ponosa

Marget Uebber, ambasadorica Njemačke za portal Radiosarajevo.ba je na Povorci ponosa izjavila:

"Vrlo sam sretna što sam ovdje. Drugi mi je put da sam na Povorci ponosa. Lijepo je vidjeti da se pojavilo mnogo ljudi i da su digli glas za toleranciju i multikulturalnost. Zbog toga sam vrlo sretna što sam tu", rekla je njemačka ambasadoricas u Sarajevu.

Ambasador Nizozemske Jan Waltmans je izrazio nadu da će ova Povorka još više otvoriti oči kritičarima.

"Vlada i narod Nizozemske smatraju da svi trebaju biti slobodni u izboru koga vole. To je ljudsko pravo u svakoj zemlji na svijetu. Nadam se da će se to poštivati sve više i više. Drago mi je da sam tu i da mogu pružiti podrušku LGBT zajednici. Nadam se da će ovo još više otvoriti oči kritičarima", rekao je on.

Forto na Povorci ponosa: Tolerancija je budućnost Bosne i Hercegovine

Forto na Povorci ponosa: Tolerancija je budućnost Bosne i Hercegovine

Za portal Radiosarajevo.ba govorila je i ambasadorica Austrije Ulrike Hartmann.

"Ljudsko pravo je da se protestuje. Nije bitno jesu li u pitanju prava LGBT osoba ili nešto drugo. Dok god su demonstracije mirne, mislim da je utemeljeno. Drago mi je da ovako nešto polako postaje normalno u Bosni i Hercegovini. Nedavno smo imali Povorku u Beču, bio je ogroman broj ljudi, To dokazuje da postajemo slobodni", rekla je Hartmann.

Podsjetimo, ovogodišnja Povorka ponosa posvećena je porodici - u nadi da će se kroz razgovor i propitivanje ove teme pružiti širu dimenziju onoga što porodica danas jeste. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije