Mobilna aplikacija Hitne pomoći Kantona Sarajevo dostupna građanima

4
Radiosarajevo.ba
Mobilna aplikacija Hitne pomoći Kantona Sarajevo dostupna građanima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Mobilna aplikacija Hitne pomoći KS

Mobilna aplikacija Hitne pomoći Kantona Sarajevo koja spaja porodicu, prijatelje i spasioce s ciljem skraćivanja vremena potrebnog za zbrinjavanje unesrećenog do dolaska hitne pomoći, od sinoć je dostupna svim građanima.

Kako je Radiosarajevo.ba već pisao, aplikacija ima niz prednosti, a prvom redu akitvira poziv hitnim službama, te građanima pokazuje lokaciju najbliže bolnice.

"Aplikacija služi da se građani mogu edukovati o osnovnim postupcima hitne pomoći. Tako su obrađene 44 teme od zastoja srca do oživljavanja", podvukao  je Sedin Popara, glavni HMT instruktor u Centru za edukaciju Hitne pomoći KS.

Važno je naglasiti da aplikacija sadržava i rubriku "volonteri" koji se putem aplikacije mogu prijaviti da su na raspolaganju hitnim službama tokom svog slobodnog vremena.

"Jedini uslov da se postane volonter je taj da se završi bilo koji vid edukacije u Centru za edukaciju Hitne pomoći KS", dodali su iz HItne pomoi KS.

Jedan od idejnih tvoraca ove aplikacije je direktor Hitne pomoći KS Adem Zalihić, dok je izradu ovakve aplikacije koja koristi modernu digitalnu tehnologijupodržala i pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo FBiH Aida Ramić.

Riječ je o veoma praktičnoj aplikaciji, koju na jednostavan način mogu koristiti svi građani.

Mobilna aplikacija Hitne pomoći KS - undefined

Printscreen: Mobilna aplikacija Hitne pomoći KS

Aplikacija građanima nudi brzi pregled i savjete kako postupati u određenim momentima te na taj način sebi ili nekome drugom spasiti život

Tako je, naprimjer, moguće vidjeti kako prepoznati i reagovati kod srčanog ili moždanog udara, ali i kod nekih jednostavnijih stvari od sitnih povreda do ujeda insekata.

Također, ova aplikacija nudi da putem mape dostupnih AED-ova (automatskih eksternih defibrilatora), u slučaju potrebe, na osnovu trenutne lokacije korisnika, navigacija može spasioca odvesti do najbližeg defibrilatora.

Aplikaciju možete preuzeti na OVOM linku, na kojem možete saznati i sve detalje vezane za njeno korištenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije