Sutra je dan D za bosanskohercegovačke rijeke: Delegati Doma naroda FBiH su na potezu!

1
Radiosarajevo.ba
Sutra je dan D za bosanskohercegovačke rijeke: Delegati Doma naroda FBiH su na potezu!
Foto: Koalicija za zaštitu rijeka BiH / Za spas rijeka u BiH

Desetogodišnja borba građana i građanki protiv izgradnje malih hidroelektrana (mHE) mogla bi biti krunisana sutra, kada će delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na 19. sjednici, zakazanoj za 12:00 sati, glasati o Prijedlogu Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH.

Predloženo zakonsko rješenje, koje je u parlamentarnu proceduru prije više od godinu dana uputila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, predviđa zabranu izdavanja energetskih dozvola za izgradnju novih malih hidroelektrana, odnosno praktično u potpunosti zabranjuje izgradnju ovih štetnih objekata. Za slučajeve malih hidroelektrana kod kojih već postoje zaključeni ugovori o koncesiji, investitorima je ostavljen rok od tri godine da kompletiraju zahtjev za izdavanje energetskih dozvola, dok će, u suprotnom, ugovori biti raskinuti.

Istina je da je prijedlog zakonskog rješenja kojim se zabranjuje izgradnja novih mHE mogao biti bolji i funkcionalniji i stiže poprilično kasno, jer je u FBiH već u pogonu 69 mHE, ali napominjemo da je nužno usvajanje Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji kako bismo mnogobrojne investitore konačno zaustavili u njihovim planiranjima i izgradnji stotina novih malih hidroelektrana. Jednostavno, nemamo vremena za gubljenje i predloženo zakonsko rješenje mora biti usvojeno jednoglasno i bez amandmanskih intervencija koje bi usporile proces.

Podcast s Armom: Nermina Alihodžić Usejnovski i vizija nastavnice o bosanskom obrazovnom horizontu

Podcast s Armom: Nermina Alihodžić Usejnovski i vizija nastavnice o bosanskom obrazovnom horizontu

U cilju informisanja šire javnosti posebno ističemo da će usvajanje ovog zakona predstavljati tek prvi korak u procesu zaštite bosanskohercegovačkih rijeka, s obzirom na to da predstoji nastavak borbi za spas rijeka poput Kruščice, Neretvice, Bosne, Neretve (Bunski kanali), Ugra i brojnih drugih gdje postoje već zaključeni koncesioni ugovori, a tu su i megalomanski projekti poput Gornjih Horizonata i HES Gornja Neretva, kao i korištenje naših vodnih resursa od strane susjednih država. Svjesni smo i problema različitih vidova onečišćenja naših vodotoka, čije će rješavanje zahtijevati sistemski pristup.

Foto: Privatni album: Za spas rijeka u BiH

Brutalnost energetskog lobija se posebno osjeća u zadnjim danima pred glasanje pa se služe napadima, a najviše lažima u pogledu podataka npr. procenta količine električne energiju koju sve mHE u BiH proizvode. Video pokazuje kako predstavnik interesnih lobija povezanih s izgradnjom mHE pokušava obmanuti javnost, ali i odgovor zvanične bh. komisije (DERK) koja potvrđuje da aktivisti govore istinu sve vrijeme.

"Ako laže koza ne laže rog". :) ❗ Argumenti su naš jedini princip djelovanja ❗ 👎 Gospodin Ramo Gutić, predstavnik interesnih lobija povezanih s izgradnjom malih hidroelektrana i vlasnik kompanije Banstroj, koja proizvodi mašinsku opremu za ove ekocidne objekte, pokušao je dezavuisati širu javnost iznošenjem neistina o ukupnim količinama električne energije proizvedene u malim hidroelektranama tokom 2021. godine. 📄 Kako bismo otklonili sve sumnje, Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT obratila se zvaničnim upitom Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju (DERK), koja nam je potvrdila da je su naši navodi tačni, odnosno da su sve mHE izgrađene u BiH tokom 2021. godine proizvele mizernih 2,54% od ukupno proizvedene električne energije. ✊ Protiv vaših ekocidnih biznisa, od kojih korist ima šačica već bogatih, borimo se isključivo istinom i srcem. I pobijedit ćemo! ✌️ Delegati Doma naroda, u četvrtak je dan D za bosanskohercegovačke rijeke. Glasajte za njihov spas! Jer #VodajeZakon! #stopmhe #jaBiHdatecem #SaveTheBlueHeartOfEurope #fondacijaact #slobodarijekama 📹 Robert Oroz. Sva prava pripadaju Radio Amandman. Kompletnu emisiju možete poslušati ovdje: https://bit.ly/3yG2uez.

Posted by Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine on Tuesday, July 5, 2022

S obzirom na to da idemo redom i korak po korak, na sve delegate Doma naroda posebno apelujemo da u četvrtak pruže punu podršku Zakonu o dopunama Zakona o električnoj energiji. Ovo je životno pitanje, te u ime nekoliko desetina hiljada građana koji na terenu vode borbe protiv izgradnje malih hidroelektrana i ogromne većine šire javnosti, pozivamo da iskoristite historijsku priliku koju imate i ostanete zapamćeni kao saziv Doma naroda FBiH koji je zaštitio najdragocjenije bisere Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije