Sarajevo: Kupljen objekt u kojem će se nalaziti Muzej stradanja građana BiH

10
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Kupljen objekt u kojem će se nalaziti Muzej stradanja građana BiH
Foto: Općina Vogošća / Logori Kon-Tiki i Bunker u Vogošći

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, uz prisustvo ministra za boračka pitanja KS Omera Osmanovića, potpisao je notarski ugovor kojim se kupuje objekt nekadašnjeg logora "Kon-Tiki" sa pripadajućim zemljištem u Vogošći, a čija će krajnja namjena biti uspostavljanje "Muzeja stradanja građana Bosne i Hercegovine".

Muzej će podsjećati na događaje iz perioda 1992 - 1995. godina i trajno svjedočiti o golgoti kroz koju su prošli prisilno zarobljeni građani i građanke Vogošće, Sarajeva, Nahoreva, Sokoca, Ilijaša i Visokog, kao i torturama koje su preživjeli na tom mjestu, te u logoru "Bunker" koji se nalazio pored objekta.

Nakon što je protekle sedmice Skupština Kantona Sarajevo dala saglasnost, pristupilo se potpisivanju notarskog ugovora sa vlasnicom pomenutog objekta i zemljišta Ankom Beganović.

Vlada želi bivši logor "Kon-Tiki" pretvoriti u "Muzej stradanja građana BiH"

Vlada želi bivši logor "Kon-Tiki" pretvoriti u "Muzej stradanja građana BiH"

Za kupovinu objekta i zemljišta Kanton Sarajevo je izdvojio 750.000 KM.

Ministar Osmanović zahvalio je svima koji su doprinijeli početku realizacije ovog projekta.

"Potpisivanjem ovog ugovora, započinjemo proces preuređenja prostora 'Kon-Tiki', a sve u cilju njegovanja kulture sjećanja i podsjećanja na sve ono što smo doživjeli i preživjeli. Zahvalio bih se Skupštini i Vladi KS, te gospođi Beganović, koji su prepoznali važnost ovog projekta", istakao je ministar Osmanović.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je u prethodnom periodu, putem Općine Vogošća, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, te JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo poduzelo neophodne aktivnosti radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije