Martin Brod: Bajkovito selo gdje se sreću i ljube Una i Unac

1
M. Mulić
Martin Brod: Bajkovito selo gdje se sreću i ljube Una i Unac
M. Mulić / Martin Brod

Ovo maleno selo smjestilo se u savršen prirodni ambijent zaklonjen lancem dinarskih planina koje formiraju dva kanjona iz kojih jednim teče Una, a drugim Unac.

Te dvije rijeke sreću se upravo u Martin Brodu i stvaraju jedan od najljepših i najprivlačnijih dijelova Une i istoimenoga Nacionalnog parka (NP) jer je sedra stvorila mnogo kanala, brzaka i otoka te nekoliko većih vodopada.

Ovdje se nalazi Milančev buk, najveći vodopad na rijeci Uni visok oko 54 metra, koji stvara prelijepe, veće i manje, slapove i kaskade.

U Tuzli večeras izmjerena temperatura od 21°C: Za subotu najavljeni orkanski udari vjetra!

U Tuzli večeras izmjerena temperatura od 21°C: Za subotu najavljeni orkanski udari vjetra!

Legenda kaže da je ovo prekrasno mjesto ime dobilo po djevojci Marti, koja je želeći vidjeti voljenog mladića na drugoj obali Une, prošla kroz svoj brod (izlaz na vodu, rijeku) i prolazeći ispod vodopada pala u Unu i utopila se. Otuda Martin Brod.

Martin Brod
M. Mulić: Martin Brod

Mlinovi i bučnice kao zaštitni znak

Nekad je ovdje postojao veliki broj mlinova, a uz neke mlinove postojale su i 'bučnice'. Ime su dobile zbog buke koju voda stvara prolazeći kroz drvene konstrukcije, a služe za pranje većih komada tkanine poput deka, jorgana i jambolija.

U Martin Brodu još uvijek funkcioniše jedna bučnica, koju sada nazivaju i eko veš mašinom, jer pere veš bez struje i deterdženta.

Posjetili smo Krajinu i Grad cvijeća: Bajkoviti prizori s rijeke Une pokrivene snježnim pokrivačem

Posjetili smo Krajinu i Grad cvijeća: Bajkoviti prizori s rijeke Une pokrivene snježnim pokrivačem

Vozeći se uz sami sliv rijeke Une, jer smo pored Martin Broda željeli istražiti i druge dijelova NP Una, ovdje smo vidjeli mnogo sportskih ribolovaca u kategoriji fly fishing. Ti ribolovci svaku ulovljenu ribu, nakon što su je izmjerili, vraćaju u rijeku. Tu je od Martin Broda do Kulen Vakufa u dužini od osam kilometara najduži tzv. ribolovni revir u Europi.

Cijelo područje Nacionalnog parka Una, koje se prostire na 19.800 hektara, obiluje prekrasnim livadama, pašnjacima i šumom.

Nacionalni park Una pripada mreži od 56 zaštićenih područja Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije po imenu "Parkovi Dinarida".

Martin Brod
M. Mulić: Martin Brod

Usvajanjem zakona o NP Una, zabranjena je svaka novogradnja unutar parka tako da u NP Una nikada neće biti kompleksa hotela i sl. Moguća je samo obnova postojećih objekata u postojećim gabaritima, ili adaptacija bilo u prenoćište, restoran, trgovinu itd. I to jedna važna stvar koja će prezervirati Unu ovakvu kakva danas jest.

A, gdje prenoćiti i šta jesti?

Naša preporuka je da za NP Una izdvojite barem dva dana kako bi ga najbolje doživjeli, istražili, ali i jednostavno uživali. Budući da je Bihać od Martin Broda udaljen oko 50 kilometara, preporuka je da smještaj potražite u Bihaću. Područje Nacionalnog parka uistinu ima ponešto za svačiji ukus - od mjesta za kampiranje i bungalova do nešto luksuznijih kuća za odmor i vila.

Martin Brod
M. Mulić: Martin Brod

Smještaj možete pronaći i u sklopu Turističkog naselja Natura Art u okviru kojega se nalazi hotel s 4 zvjezdice, bungalovi i apartmani. Tu su i tri restorana s isključivo domaćom krajiškom ponudom, a glavna zvijezda menija je neizostavna unska pastrmka.

Japodski otoci, posebna su priča, a o ovom rajskom otočju srcolikog oblika, pišemo vam više u sljedećoj reportaži.

Projekat "Neispričane priče" sufinansiran od strane Vlade Federacije BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije