FBiH: Ukoliko kamate porastu do kraja godine, povećanje će biti beznačajno

0
AA
FBiH: Ukoliko kamate porastu do kraja godine, povećanje će biti beznačajno
Foto: Arhiv / Ilustracija

Direktor Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine Jasmin Mahmuzić izjavio je kako je rast kamatnih stopa jedini logičan odgovor na rast inflacije, te poručio da ukoliko do kraja godine dođe do povećanja kamatnih stopa u FBiH to povećanje će biti beznačajno.

Sarajevo je danas domaćin šestog po redu Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine, u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, sa fokusom na temu “Zapadni Balkan u kontekstu globalnih izazova održivog razvoja i zelene ekonomije“.

[related]https://radiosarajevo.ba/biznis/ekonomija/agencija-za-bankarstvo-fbih-o-mogucnosti-rasta-kamatnih-stopa-u-bih/458885[/related]

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Mahmuzić je, odgovarajući na pitanje novinara u vezi s rastućom globalnom ekonomskom krizom i mogućim najavama povećavanja kamatnih stopa, odnosno da li postoji razlog za zabrinutost za Bosnu i Hercegovinu, kazao da, ako se posmatraju globalna kretanja, razloga za zabrinutost ima.

“Stvari se dešavaju velikom brzinom, teško ih je kontrolisati, a pogotovo predvidjeti. Naravno, mi kao mala zemlja nemamo pretjeranog utjecaja na sve ovo što se dešava”, kazao je Mahmuzić.

Kada je riječ o finansijskom sektoru i najavama povećanja kamatnih stopa od velikih centralnih banaka, Mahmuzić je podsjetio kako su te najave postojale čak i prije pandemije, tokom 2019. godine.

“To je odgođeno zbog pandemije. Zbog rasta inflacije, koja je naravno dijelom uzrokovana vrlo ekspanzivnom monetarnom politikom, jedini logični makroekonomski odgovor banaka je povećanje kamata, s tim će se ići ciljano na usporavanje ekonomije i snižavanje cijena”, naveo je Mahmuzić.

Dalje je kazao da BiH, kao država koja je izvan Evropske unije, ima bankarski sistem koji je dosta autonoman i koji se uglavnom finansira od domaćih depozita.

“Naravno mi ćemo osjetiti određene efekte povećanja kamatnih stupa. Mi kao Agencija za bankarsko FBiH, zajedno sa bankama, spremamo se za takav scenario i takav udar. Pojedinačne banke, bakarski sektor, mi u cjelini ćemo učiniti sve da taj udar bude što manji za konzumente, odnosno za korisnike kredita u FBiH. U nekom periodu do kraja godine ako dođe do povećanja kamatnih stopa to povećanje će biti beznačajno”, rekao je Mahmuzić.

Dodao je kako su određene banke već najavile da će besplatno omogućiti klijentima pretvaranje promjenjive kamatne stope u fiksnu, ukoliko to budu tražili. Naglasio je također kako su banke i Agencija za bankarstvo FBiH kao regulator, svjesni okruženja u kojem rade ali isto tako i svojih odgovornosti.

U fokusu ovogodišnjeg Ekonomskog foruma BiH su izazovi koji su pred civilizaciju postavljeni u postpandemijskom, globalno kriznom vremenu i otpornost održivog razvoja, te uloga zelenog finansiranja u postizanju ciljeva održivog razvoja u svijetu i Zapadnom Balkanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije