Naša priča / Čovjek iz Brisela otkriva neobične vrste ptica u Sarajevu

24. 06. 2022. u 07:09:00 L.S.

Shares: 0

Tvrdnje stručnjaka da klimatske promjene u svijetu pomjeraju i staništa ptica, potvrđuje i podatak da je u Sarajevu iz godine u godinu sve više galebova i čaplji.

Do prije nekoliko godina patke su bile atrakcija u Miljackoj, a čak su i stručnjaci bili nesigurni o njihovom zadržavanju, no danas je sve više ptica u glavnom gradu BiH. Tu su Čaplje, pupavci, kormorani...

Jedan od rijetkih koji se zainteresovao da sazna više o pticama i to u našem gradu, jeste Nicolas Moll. Porijeklom je iz Brisela, a spletom životnih okolnosti već nekoliko godina živi i radi u Sarajevu.

Pokrenuo je svoj blog i Facebook stranicu “Birds of Sarajevo” na kojem gotovo svakodnevno objavljuje nove fotografije neobičnih vrsta ptica i informacije o istom. Sve fotografije ptica koje objavljuje su snimljene u našem gradu.

Za portal Radiosarajevo.ba ispričao je odkud u našem gradu i kako je došao na ideju da fotografiše ptice i istražuje o njima.

“Nisam ni ornitolog ni profesionalni fotograf. Ali volim ptice i da ih fotografišem. U svom 'normalnom' životu, ja sam historičar. Odrastao sam između Francuske i Njemačke i živim u Sarajevu od 2007. godine. Interesovanje za ptice je svojevrsna porodična tradicija: Kad smo kao djeca šetali šumom, sjećam se da bi nas otac zaustavio kad bi čuo pticu i objasnio bi nam šta je to. Ali moje zanimanje je ostalo prilično površno sve dok se nisam preselio unutar Sarajeva u kvart Logavina, tik do veće zelene površine.

S prozora svog stana otkrio sam i posmatrao mnoge ptice i počeo da ih slikam. Tada sam počeo da istražujem i druge kvartove u Sarajevu, i da stavljam fotografije ptica na svoju ličnu Facebook stranicu, a neki prijatelji su me ohrabrili da izađem u javnost. I tako sam odlučio u aprilu 2020. godine napraviti blog Birds of Sarajevo", počinje svoju neobičnu priču Moll za portal Radiosarajevo.ba.

Ističe kako svoj blog doživljava kao malu počast ljepoti ptica, Sarajevu i svima onima koji se njima inspirišu.

"To je drugačiji način da istražite i vidite Sarajevo i okolinu. Općenito, posmatranje ptica za mene znači obraćanje pažnje na male stvari oko nas koje lako previđamo.

Uz moj blog, moj cilj nije samo objavljivanje fotografija ili kratkih video zapisa, već i pričanje malih priča o slikama i pticama. To nije blog za stručnjake, već za obične ljude koji vole ptice, ali možda ne znaju mnogo o njima. Kako nisam profesionalni ornitolog, i sam mnogo učim kada pripremam svoje postove. A prije nego što sam pokrenuo blog, nisam znao da u Sarajevu ima toliko različitih ptica, ne samo u okolini, već i direktno u gradu", pojašnjava Moll.

Zahvaljujući Nicolasu mnogi od nas saznali su da osim golubova, vrabaca, slavuja, svraka, vrana i lastavica, postoje razne neobične vrste ptica od crvenoglavog djetlića, brezovog zviždaka, sivog kosa, crvendaća, ćukavice, velikog vranca, šojka, mrke crvenrepke...pa sve do sive čaplje tzv. Čapljiksa.

Siva čaplja  - undefined

Foto: Nicolas Moll: Siva čaplja

"Moja omiljena ptica je naravno Čapljix, siva čaplja (siva čaplja) koja redovno stoji u Miljacki između Skenderije i Vrbanje, a ovih dana često i između Vijećnice i Čobanije, zaista liči na strip figuru, a za ovo zašto sam jednog dana odlučio da ga nazovem Čapljix. Gdje god sada vidim sivu čaplju, vidim je kao reinkarnaciju Čapljixa

Moje najveće iznenađenje ovdje u Sarajevu bilo je vidjeti pupavca prije 2 godine. Za mene je to mitska ptica, nikad je nisam vidio u životu, mislio sam da mnogo više žive na jugu. A onda, jednog dana, šetajući Miljackom između Bentbase i Kozije ćuprije, odjednom sam ugledao jednog, nisam mogao vjerovati svojim očima. Godinu dana kasnije vidio sam još jednog u Sarajevo Polju. Zimuju u Africi i vraćaju se u proljeće”, ističe oduševljeni Moll.

Pupavac - undefined

Foto: Nicolas Moll: Pupavac

Na naše pitanje gdje najviše pronalazi neobične ptice, Moll ističe da su one baš u popularnim sarajesvkim izletištima.

"Mjesta na kojima najviše volim da tražim ptice su Dariva (između Bentbaše i Kozije Ćuprije) i Vrelo Bosne koje je nevjerovatan raj za ptice. I jako volim šetati pored Miljacke u centru grada, posebno između Skenderije i Vrbanje, ima puno ptica koje ne biste očekivali usred grada. Čapljix naravno, ali redovno i druge ptice. Prije dvije godine, na primjer, tamo su živjela dva vodomara, bilo je čarobno vidjeti ih i posmatrati", tvrdi Moll.

Historičar Nicolas ističe kako su mnogi oduševljeni njegovim hobijem i saznanjima koja rado dijeli sa drugima.

"Ljudi koje ne poznajem lično mi ponekad pišu da mi daju komplimente za moj blog, što je jako lijepo i ohrabruje me da nastavim dalje. Evo dva najljepša komplimenta koje sam dobio: 'Vaše objave su zaista nevjerovatne, tako osvježavajuće, kao BBC dokumentarac, ali u našem komšiluku'. I: 'Vaše fotografije su me inspirisale da tražim ptice u mom kraju. Nikada nisam obraćao pažnju na toliko njih oko sebe'.

Od kada sam pokrenuo blog, postao sam i član ornitološkog društva Naše ptice koje radi veoma važan posao na podizanju svijesti o važnosti zaštite naših ptica i njihovih staništa”, ispričao je Nicolas za portal Radiosarajevo.ba.

Saznanja o vrstama ptica koje naseljavaju naša područja su iznimno važna kako bi se na adekvatan način njihova staništa mogla zaštititi.

Ko je Nicolas Moll koji je fasciniran sarajevskim pticama

Nicolas Moll rođen je 1965. godine u Briselu, francuski je i njemački državljanin. Studirao je savremenu historiju i političke nauke u Freiburgu i. Br., Ženeva, Eks an Provans i Strazbur, a doktorirao je savremenu historiju na Univerzitetu u Frajburgu.

Nakon studija, četiri godine je radio kao profesor i koordinator Odsjeka za njemačku kulturu i jezik na Institutu d’Etudes Politiques u Parizu. Zatim je šest godina proveo kao šef odjela za “Pedagošku interkulturalnu obuku” i “Istraživanje i evaluaciju” u francusko-njemačkom uredu za mlade (FGYO) u Berlinu. U FGYO je učestvovao u razvoju i implementaciji Inicijative za Jugoistočnu Evropu, koja okuplja aktere civilnog društva iz Francuske, Njemačke i zemalja nasljednica Jugoslavije.

Godine 2007. se preselio u Sarajevo, gdje je dvije godine radio kao zamjenik direktora Francuskog kulturnog centra André Malraux i kao šef bosanskohercegovačkog klastera EUNIC-a (Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije). Od 2011. radi kao nezavisnih istoričar i kao slobodni trener, kombinujući istraživanje s jedne strane i praktičan rad na terenu s druge.

Bavi se istraživanjem o temama vezanim za evropsku historiju 20. i 21. vijeka i uključen je u projekte transevropske saradnje, posebno sa akterima civilnog društva u oblasti suočavanja s prošlošću iz Zapadne i Jugoistočne Evrope. Jedan inicijator koji koordinira je “Memory Lab - Trans-European Exchange Platform on History and Remembrance” (www.memorylab-europe.eu). Partner je prekogranične saradnje socijalnog preduzeća, koju je osnovao sa Frankom Morawietzom i Martine Alonso-Marquis, a čije je sjedište u Berlinu, Parizu i Sarajevu (www.crossborder-factory.eu).


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)