Samardžić: Vučićeva i Putinova klijentela postaju prijetnja sigurnosti CG i regiona

1
F.V.
Samardžić: Vučićeva i Putinova klijentela postaju prijetnja sigurnosti CG i regiona
Danas.rs / Nikola Samardžić

Nikšić je potvrdio da sukob dva nacionalizma u Crnoj Gori postaje prepreka njenoj evropskoj budućnosti, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba nakon izbora u Nikšiću prof. dr. Nikola Samardžić, ugledni historičar i profesor Odjeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu, inače dobar poznavatelj prilika u regionu.

Iako je osvojila uvjerljivo najviše glasova (u ukupnom zbroju čak 19.293 birača) Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića koja je vodila listu "Europski tim za Nikšić" ne može da ostane na vlasti.

"Vučićeva i Putinova klijentela, Frontovci, Krivokapić i Bečić postaju jasno personalizovana pretnja bezbednosti i Crne Gore i regiona. Naročito je žalosna slabost Evropske unije (EU) na prostoru bivše Jugoslavije, odsustvo liderstva, vizije i političke odgovornosti.

Neobično je da EU na ovaj način gubi uverljivost i sam smisao na jednim lokalnim izborima, i jasno je da šef evropske diplomatije nakon niza žalosnih propušta u odnosima EU i Rusije mora snositi odgovornost", kaže Samardžić.

U odgovornost EU, dodaje profesor Samardžić, spada i "očigledna podrška vlasti i opozicije u Srbiji klerostaljinističkim liderima i partijama u Crnoj Gori".

"A čija je uloga jasna - da Crna Gora napusti NATO, proces EU integracije, možda i ideju nezavisnosti koja je bila jedini moguć put ulaska u NATO i EU. Jedan deo javnosti u toku proteklih godinu dana podržao je pravo Crne Gore da za sebe, ali i za Srbiju, bira jedan bolji put, koji podrazumeva ulazak u Evropu i napuštanje izolacije i ratnog stanja koje traje tri decenije. Ponosan sam na sve te ljude koji su trpeli najodvratnije pritiske, uvrede i pretnje, i Vučića i Đilasa koji su, svaki za svoj račun, i u Crnoj Gori i u Srbiji podržali sve koji su spremni da služe ruskoj državi i podzemlju. Isti, i sličnim, koji su izdali Jugoslaviju, danas izdaju svaki njen šrapnel, svaki njen mali ostatak", zaključio je Samardžić.

Prema pisanju podgoričke Pobjede, koalicija "Evropski tim za Nikšić" je na uzorku Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) od 100 posto obrađenog biračkog tijela osvojila 40,4 posto glasova ili 18 mandata, a "Za budućnost" Nikšića" u kojoj glavnu ulogu ima DF četničkog vojvode Andrije Mandića ima 25,9 posto ili 11 mandata, a "Mir je naša nacija" podržalo je 23,2 posto i imat će 10 mandata.

Dritan Abazović i njegova koalicija "Crno na bijelo – Može Nikšić" praktično su doživjeli potop sa 4,5 posto ili imaju jedan mandat. Miodrag Daka Davidović, Karadžićev ministar u SAO Hercegovina i šef Centra službi bezbjednosti Nikšić iz devedesetih, s listom znakovitog imena "Za vaskrsenje Nikšića" osvojio je 3,3 posto ili, također, jedan mandat. Ispod cenzusa je ostao Đukanovićev stari saveznik – SDP.

Novu vlast u Nikšiću će po svemu sudeći formirati aktuelna vladajuća koalicija u Crnoj Gori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije