Na današnji dan preminula je Fadila Odžaković, heroina odbrane Sarajeva

11
Radiosarajevo.ba
Na današnji dan preminula je Fadila Odžaković, heroina odbrane Sarajeva
Arhiv / Fadila Odžaković Žuta

Na današnji dan, 20. septembra 1992. godine preminula je Fadila Odžaković Žuta. Fadila je bila jedna od najhrabrijih žena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, istinska heroina grada Sarajeva.

Fadila Odžaković Žuta se zajedno sa Armijom RBiH borila za odbranu svog grada od agresora. Ranjena je 18., a preminula je 20. septembra 1992. godine.

Fadila Odžaković Žuta je rođena 14.03.1958. godine u Goraždu. Poginula je 20. 09. 1992. godine na brdu Žuč - Sarajevo, kao vojnik, pripadnik 1. motorizovane brigade. Posthumno je 1993. godine odlikovana najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", a 1994. godine "Ordenom zlatnog grba sa mačevima".

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Na početku agresije priključila se Armiji RBiH u kojoj je bila i medicinar i borac.

Bila je pripadnica 13. pofaličko-velešičke brigade, koja je udruživanjem sa nekim od sarajevskih jedinica preformirana u 1. motorizovanu brigadu, odnosno 1. slavnu 111. vitešku brigadu.

18. septembra 1992. godine sarajevska heroina je teško ranjena u borbi za odbranu Sarajeva od četničkog agresora koji su kao "živi štit" ispred sebe vodili zarobljene bošnjačke civile, a umrla je dva dana kasnije u Vojnoj bolnici u Sarajevu.

U momentu ranjavanja nije dozvolila da joj se odmah ukaže pomoć, već je svoje saborce hrabrila da nastave da se bore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije