Dragan Bursać: Kraj Potočara četnička pjesma podsjeća da je genocid živ

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Kraj Potočara četnička pjesma podsjeća da je genocid živ
Foto: Radiosarajevo.ba / Dragan Bursać i Srebrenica

“Nemojte zaboraviti, ko više ljubi Ratka Mladića, taj dobija izbore u RS-u. I nebitno je da li se zove Milorad Dodik, Mirko Šarović, Jelena Trivić ili Nebojša Vukanović. Princip obožavanja ratnih zločinaca je osnovni ideološki princip funkcionisanja ovog entiteta i tu se ništa promijenilo nije“.

I ove godine uoči komemoracije u Potočarima, scenario je u RS-u tužno identičan kao i ranijih godina. Sa jedne strane, u Bratuncu, ore se četničke pjesme, a sa druge strane, na državnom nivou predsjedavajući Vijeća minsitara BiH, Zoran Tegeltija-Dodikov kadar blokira civilizacijski zahtjev da 11. juli bude Dan žalosti u cijeloj zemlji.

Piše: Dragan Bursać za Radiosarajevo.ba

Ministar Adnan Delić prezentirao proteklih 365 dana: 'Imamo razloga da budemo zadovoljni'

Ministar Adnan Delić prezentirao proteklih 365 dana: 'Imamo razloga da budemo zadovoljni'

Da li je starija četnička politička kokoš ili jaje na terenu?

Pa se ne zna šta je starije, četnička ideološka kokoš ili pripadajuće joj zavijajuće četničko jaje na terenu. I dok u Bratuncu odjekuje “Ne volim te Alija, zato što si balija“ iz objekata lica od ranije poznatih po ultranacionalističkoj velikosrpskoj ideološkoj osnovi, sva ta nakaradna osnova se podebljava i cementira Dodikovim političkim kadrovima u Sarajevu, koji se opet sprdaju sa žrtvama genocida. Jer (do objaljivanja ovog teksta) zvanične potvrde o 11. julu kao Danu žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini NEMA. Najjednostavnije kazano i Tegeltija i Dodik i čitava ta kamarila samo udara muhur legalnosti na četničke pjesmuljke, a koje se mogu čuti i sa potočarskog mezaraja.

Dragan Bursać: Patrijarh Porfirije ne čuje krik ubijene djece na tuzlanskoj Kapiji

Dragan Bursać: Patrijarh Porfirije ne čuje krik ubijene djece na tuzlanskoj Kapiji

Kako reče pokojni Balašević, princip je isti, sve su ostalo nijanse.

Ministrica Bisera Trurković kaže, kako je usvajanje odluke o Danu žalosti civilizacijska norma i dodaje:

“Podsjećam vas, još jednom, da je genocid u Srebrenici sudski dokazana i potvrđena činjenica, te da bi proglašavanjem Dana žalosti Vijeće ministara iskazalo elementarno poštivanje prema žrtvama i članovima porodica žrtava. Odbijanje ovog prijedloga i negiranje tih činjenica dokaz je podrške počiniocima genocida”.

Međutim, njene riječi u entitetu u kome se, pa upravo nedaleko od potočarkog groblja, izvode radovi na prenamjeni zadružnog objekta gdje je ubijeno preko 1300 civlia zvuče prazno i ništavno. U entitetu, koji je istina bog, nakon odluke visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani neigranja zločina i genocida umanjio javno negiranje istog, potajno se i ispod žita nastavlja sprdnja sa ubijenim ljudima u genocidu srebreničkom. Institucionalno i vaninstitucionalno, kako se to kaže.

Na koncu, pogledaćete i ocjeniti sami koji to političati 11. jula iz reda srpskog naroda dolaze u Potočare i odaju počast ubijenim Bošnjacima. I onda ih prebrojte, pa vidite o kakvoj se statističkoj grešci radi.

Ostali? Ostali suptilnim negiranjem genocida i veličanjem ratnih zločinaca podižu političke uloge u predizbornoj trci. Jer, nikada nemojte zaboraviti, ko više ljubi Ratka Mladića, taj dobija izbore u RS-u. I nebitno je da li se zove Milorad, Mirko, Jelena ili Nebojša. Princip ljubljenja zločinaca je osnovni ideoloki princip funkcionisanja ovog entiteta i tu se ništa promijenilo nije. Naprotiv, sad je to gotovo nasušna potreba kako bi se ostalo u srpskom političkom ringu. A ko to ne radi, kažem, ispod nivoa je statističke greške. Što će kazati, nije sve do političara, itekako je i do naroda.

Ali, ima tu mnogo strašnijih stvari i od napijevanja Baje Malog Knindže u Bratuncu i od poslovničnog nepetljanja Dodikovih političkih kadrova u ljudskost i civiliziranost.

Dragan Bursać: Beograđani, novi gradonačelnik vam je ljubitelj Draže Mihajlovića

Dragan Bursać: Beograđani, novi gradonačelnik vam je ljubitelj Draže Mihajlovića

Tajna Depeša MUP-a RS kojoj se predviđaju nemiri u Potočarima

Naime, kako saznaje Politički.ba Ministarstvo unutrašnjih poslova entiteta RS, "prema prikupljenim operativnim saznanjima", najavljuje "nerede" tokom ovogodišnjeg obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. I u toj istoj depeši se ističe da "bošnjački ekstremisti" planiraju čak i otkazivanje ovogodišnje komemoracije u Potočarima. Kako su policajci iz RS-a došli do ovih “otkrića“ najbolje je da pitate njih.

U bizarnom dokumentu dalje se navodi, a kako prenosi Politički.ba da se očekuje da nezadovoljnici - “lokalno bošnjačko stanovništvo“ i “učesnici "Marša mira" 10. jula ove godine, blokiraju ceste u Konjević Polju "pod izgovorom ugrožene sigurnosti učesnika "Marša mira".

"Ukoliko bi se realizirale navedene planirane aktivnosti, prema raspoloživim informacijama, također postoji plan da se otkaže sama komemoracija u Potočarima koja je predviđena za dan 11. 07. 2022. godine, a sve pod izgovorom ugrožene sigurnosti prisutnih na komemoraciji", stoji u opskurnoj depeši MUP-a RS..

U vezi sa ovom zaista ozbiljnom situacijom jedino se oglasio Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, koji je kazao da Depeša MUP RS ne odudara od genocidne Karadžićeve Direktive 7 i dodao:

Poznajući modus operandi policije bosanskih Srba, ovaj dokument zapravo znači da oni planiraju izazvati incident tokom komemoracije", kaže Suljagić za Politicki.ba.

Dragan Bursać: Kad kamen proplače za 114 ubijenih ljudi

Dragan Bursać: Kad kamen proplače za 114 ubijenih ljudi

I tako nam se približava još jedna potočarska Komemoracija, koja će opet (po ko zna koji put) razdijeliti ljude od neljudi, civilizirane stanovnike ove zemlje i regiona od zvijeri, komemoracija iza koje će srbijanske obavještane službe mutiti ionako zamućenu vodu i pokušati destabilizirati ne samo Srebrncu i Potočare, nego posredno i cijelu BiH. Opet će se pjevati nekažnjeno četničke pjesme ili će se promovirati kakva knjiga ratnog zločinca...

Ali pomen mrtvim, ubijenim ljudima u genocidu srebreničkom niko osujetiti neće, a ova država će morati postati zemlja u kojoj je 11. jul Dan žalosti bespogovorni, a četničanje je hobi za zatvora. I dok se to ne desi i dok to ne bude odgovornost prije svega srpskih politika, nema istinskog pomirenja. Sve drugo je neprihvatljivo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije