Visoko: Veličanstvena izložba Mice Todorović otvara "Dane Zaima Muzaferije"

0
A. G. Z.
Visoko: Veličanstvena izložba Mice Todorović otvara "Dane Zaima Muzaferije"
PrtScr / Zaim Muzaferija u jednoj od omiljenih uloga

U okviru manifestacije XIX "Dani Zaima Muzaferije" u srijedu će biti upriličen Vernissage razgovor u povodu veličanstvene izložbe Mice Todorović u Visokom.

Razgovor "Mica Todorović - ikona jednog vremena" bit će održan u Zavičajnom muzeju u Visokom. Na razgovoru će učestvovati Edin - Edo Numankadić, akademski slikar i njen prijatelj, Ibrahim emeritus Krzović, povjesničar umjetnosti, Ivana Udovičić, kustos u Umjetnčkoj galeriji Bosne i Hercegovine, i Mehmed Klepo, akademski slikar, kao učesnik i moderator.

Mica Todorović bila je jedna od osnivačica Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, Škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu i prva žena umjetnica u Akademiji nauka i umjetnosti BiH. Dobitnica je najvećih nagrada i priznanja u BiH i bivšoj Jugoslaviji.

Vlatko Glavaš o Sergeju Barbarezu: "On je rođeni lider, ne treba mu iskustvo da vodi reprezentaciju"

Vlatko Glavaš o Sergeju Barbarezu: "On je rođeni lider, ne treba mu iskustvo da vodi reprezentaciju"

Počeli “Dani Zaima Muzaferije” u Visokom

Počeli “Dani Zaima Muzaferije” u Visokom

Rasim Kadić, predsjednik Udruženja "Ars tragovi" kazao je za portal Radiosarajevo.ba da su nakon 19 godina "Dani Zaima Muzaferije" na vrhunskom umjetničkom nivou i kao takvi "predstavljaju kulturnu činjenicu u Bosni i Hercegovini, pa i šire".

"Ove godine izdvajamo vrhunsku izložbu Mice Todorović koja je ikona jednog vremena, a na kojoj će biti izložene 43 njene slike. Večeras ćemo prikazati i pet kratkih filmova sa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala i AJB DOC-a. Bit će prikazan i film "Balada" Aide Begić, a čast nam je objaviti da će se nakon projekcije gledateljima obratiti redateljica Begić, te glumci Jasna Žalica i Enes Kozličić", kazao nam je Kadić.

plakat
FOTO: Facebook: plakat

Manifestacija "Dani Zaima Muzaferije" zvanično će biti otvorena u četvrtak, 24. novembra, izložbom slika Mice Todorović.

Zaim Muzaferija je bio bh. filmski, televizijski i pozorišni glumac. Radio je i kao profesor njemačkog i francuskog jezika.

Prvu profesionalnu ulogu ostvario je 1961. godine u filmu Veljka Bulajića “Uzavreli grad”. Za tu ulogu nagrađen je na filmskom festivalu u Puli specijalnom nagradom. Na istom festivalu je nagrađen Zlatnom arenom za svoju ulogu u filmu “Stanica običnih vozova” (1990) Nenada Dizdarevića.

Kao epizodista i tumač karakternih uloga, igrao je u više od 100 filmskih i televizijskih projekata. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije