U okviru Baščaršijskih noći smotra folklora CIOFF, pogledajte defile kroz uži centar Sarajeva

2
Radiosarajevo.ba
U okviru Baščaršijskih noći smotra folklora CIOFF, pogledajte defile kroz uži centar Sarajeva
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Smotra folklora CIOFF

Devet folklornih ansambala iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine sudjeluje u programu pod nazivom "Za živu tradiciju- Smotra folklora CIOFF BiH 2022." koji se održava večeras, 29. jula 2022. godine, u okviru festivala Baščaršijske noći.

U okviru smotre folklora CIOFF, folklorni ansambli su zajedno sa orkestrima u 18 sati napravili defile kroz uži centar Grada, od Vječne vatre do Sebilja, a od 20 sati počinje cjelovečernji nastup u velikoj dvorani JU Bosanski kulturni centar KS.

CIOFF je međunarodno udruženje-savjet organizatora festivala folklora i tradicijskih umjetnosti, a u okviru Baščaršijskih noći publici se predstavljaju folklorni ansambli, članovi CIOFF-a BiH: RKUD Proleter - Sarajevo, Kolo Bosansko – Sarajevo, KUD Baščaršija - Sarajevo zajedno sa vokalnom grupom od sedam članova, KUD Semberija - Bijeljina, KUD Piskavica - Banja Luka, ANIP Mladost - Zalužani, Udruženje za očuvanje tradicije - Prijedor, KUD Sv. Ante CIM – Mostar i KUD Igman - Hadžići.

EU je prepoznala dobru uređenost oblasti intelektualnog vlasništva, a Institut nastavlja tim putem

EU je prepoznala dobru uređenost oblasti intelektualnog vlasništva, a Institut nastavlja tim putem

Juli u znaku 26. po redu festivala "Baščaršijske noći"

Juli u znaku 26. po redu festivala "Baščaršijske noći"

U okviru programa predstavlja se rad CIOFF-a BiH. Ovo je udruženje po vokaciji i funkciji nacionalna sekcija CIOFF za BiH, predstavničko tijelo BiH u međunarodnom CIOFF-u. Međunarodni CIOFF (Savjet organizatora festivala folklora i tradicijskih umjetnosti) je međunarodna udruga, koju čine nacionalne sekcije gotovo svih država – članica UN, a koja se bavi očuvanjem nematerijalne kulturne baštine, osobito organiziranjem festivala folklora, radionica, izložbi, koncerata, seminara simpozija i godišnjeg svjetskog kongresa.

Djeluje u pridruženom partnerstvu sa UNESCO-om, akreditirana je u Povjerenstvu za nematerijalnu kulturnu baštinu.

Sekcija CIOFF za BiH sudjeluje u svim tim programima, odgovorna je za međunarodnu razmjenu programa i organiziranje domaćinstva tim programima u BiH.

Smotra folklora CIOFF
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Smotra folklora CIOFF

Na nacionalnom planu, okupljaju organizatore festivala folklora, folklorne skupine i ansamble, te stručnjake i pojedince, baštinike i praktičare nematerijalne baštine, volontere i aktiviste. Njihovi članovi u BiH organiziraju pet međunarodnih festivala folklora godišnje, od kojih IFF "Bosiljkovanje" Derventa ima certifikat “CIOFF Festival folklora”.

Njihov pokret mladih, u sklopu međunarodnog programa, priprema izložbe tradicijskih muzičkih instrumenata, bojanke za djecu, recepte tradicijskih jela i slično.

Ono što najviše zanima mlade i drži ih aktivnima jesu međunarodni festivali, smotre, koncerti i drugi programi, u kojima im se pruža mogućnost da putuju, ili u svom gradu organiziraju manifestacije u kojima upoznaju mlade iz svih krajeva svijeta, surađuju sa njima, upoznaju nove metode rada, druge kulture i tradicije, te s ponosom pokazuju svoju kulturu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije