Svetlana Slapšak i Dubravka Ugrešić postale počasne članice PEN Centra BiH

Radiosarajevo.ba
Svetlana Slapšak i Dubravka Ugrešić postale počasne članice PEN Centra BiH
Foto: Facebook / Svetlana Slapšak i Dubravka Ugrešić

Nakon niza skandala koji u kontinuitetu potresaju PEN Centar Bosne i Hercegovine, od kojih je posljednji u nizu vezan za bleiburšku misu u Sarajevu i za istupanje Miljenka JergovićaIvana Lovrenovića, Ivice Đikića i Željka Ivankovića iz članstva, počasne članice ovog udruženja pisaca postale su ugledne autorice Svetlana Slapšak i Dubravka Ugrešić.

Slapšak, slovenska sociologinja srpskog porijekla, ovu informaciju objavila je na svom Facebook profilu. Ona je predavala na mnogim južnoslavenskim, evropskim i američkim univerzitetima, a penzionisana je prije šest godina na Filozofskom fakultetu u Ljubljani gdje je predavala srpsku i hrvatsku književnost.

Važno je istaći i to da Dubravku Ugrešić smatraju najvećom živućom hrvatskom spisateljicom koja je do sada objavila više od 20 žanrovski različitih djela za koja je i višestruko nagrađivana.

Za nju je interesantno da se duži niz godina nalazi na udaru pojedinih radikalnih struja u Hrvatskoj zato što je u više navrata navodila kako se u susjednoj nam državi javno glorificira fašizam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije