Solfeđo i udaraljke na koncertu: Neobične izvedbe studenata Muzičke akademije

Radiosarajevo.ba
Solfeđo i udaraljke na koncertu: Neobične izvedbe studenata Muzičke akademije
Screenshot / Online koncert studenata Muzičke akademije

U sklopu festivala Majske muzičke svečanosti, koji se ove godine održava online, studenti i profesori Muzičke akademije u Sarajevu objavili su dva nova video koncerta. Radi se o prezentacijama Odsjeka za udaraljke i Teoretskog odsjeka

"To je, čini se pomalo i neobično jer se solfeggio percipira isključivo kao predmet teorijsko-pedagoškog usmjerenja. Međutim, kako to najčešće i bude, neočekivane i nepredvidive životne i radne okolnosti potaknule su još veću želju, potrebu ali i obavezu da djelujemo i kreativno se izrazimo. Iako nimalo lako, studenti i profesori su se hrabro uhvatili u koštac s neuobičajenim i pomalo neprirodnim načinom realiziranja nastavnog procesa. Bezbroj uputa, diskusija, prepiski, ponovljenih audio-video snimaka, taktova i fraza, otežavajuće radne okolnosti i nemogućnost da na adekvatan način prezentiramo dosegnuto, kao što bismo bili u mogućnosti u okvirima uobičajnog nastavnog procesa, nisu nas demotivirali", poručili su organizatori - Koncertna sezona. 

Na video koncertu možemo vidjeti isječke iz online nastave solfeđa, a predstavljaju ih studentice i studenti: Suzana Bako, Hadis Čakić, Ivona Pejčinović, Emilija Jerković i Larisa Lejla Droce, u klasama doc. dr. Nerma Hodžić-Mulabegović i as. mr. Ena Plakalo.

U nastavku možete pogledati i čuti zanimljiv koncert studenata smjera za udaraljke, koji je u ovim pandemijskim vremenima prilagođen mogućnostima u kojima su se studenti zadesili. Najveći problem za studente predstavljao je instrumetarij, tako da je većina djela izvedena na malom bubnju koji studenti imaju kod kuće, dok su nek koristili i priručne udaraljke, poput daske za peglanje.

Na koncertu  udaraljki, predstavljaju se studenti Teo Udović, Emili Mišić, Filip Soldat, Roko Radunić i Marino Repanić iz klase profesora Davora Marausa.

Pored zanimljivih djela kompozitora Michaela Colgrassa, Emmanuela Séjournéa, Mitcha Markovicha, u izvedbi Tea Udovčića, Emili Mišić i Filipa Soldata, publika ima prilku čuti i jedan duet Steva Reicha “Clapping Music” za koji su Emili Mišić i Marinu Repaniću bili potrebni samo malo dobre volje i dlanovi koji “aplauzom” stvaraju ritam. Također, u sklopu koncerta ćete čuti i veoma zahtjevni solo za mali bubanj pod nazivom “3 - 13 - 07” kompozitora Caseya Cangelosia, koji Roko Radunić prezentira na “practice pad” i dasci za peglanje.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije