Snima se fantasy film za djecu „Moj dida je pao s Marsa“ u koprodukciji sa BiH

Radiosarajevo.ba
Snima se fantasy film za djecu „Moj dida je pao s Marsa“ u koprodukciji sa BiH
Studio dim / Snimanje filma "Moj dida je pao s Marsa"
Neobična avantura jedanaestogodišnje djevojčice Une koja uz pomoć vanzemaljskog robota pokušava spasiti svoju porodicu, opisana je u novom filmu čije je snimanje počelo u okolici Zagreba.

Moj dida je pao s Marsa naziv je novog fantasy filma za djecu u čijem nastanku sudjeluje i Bosna i Heercegovina.

Snimanje filma započelo u okolici Zagreba, u produkciji Studija dim. Režiju potpisuju Dražen Žarković i Marina Andree Škop koja zajedno s producenticom Darijom Kulenović Gudan producira projekt. 

Publika je upoznala redateljicu Andree Škop kao autoricu dokumentarnog filma Sevdah koji je na Sarajevo Film Festivalu 2009. godine osvojio nagradu publike. Ova redateljica i producentica rođena je u Sarajevu, a nakon završene Filmske akademije u Zagrebu, zajedno s Darijom kulenović Gudan osniva produkcijsku kuću Studio Dim. 

"Kroz prijateljstvo djevojčice i robota vanzemaljca Moj dida je pao s Marsa priča priču o životnoj snazi ljubavi. U današnjem svijetu koji nas usmjerava na individualizam, osjećamo da je bitno mlade ohrabriti da su druženje, prijateljstvo i ljubav - vrijednosti kojima će obogatiti svoje živote", rekli su o filmu redatelji.

Scenarij je rađen prema motivima priče Irene Krčelić a potpisuju ga Pavlica Bajsić Brazzoduro i Branko Ružić.

Glavnu junakinju filma igra Lana Hranjec kojoj će se pridružiti mladi glumci Alex Rakoš i Sven Barac. Osim dječijih uloga, u filmu nastupaju norveški glumac Nils Ole Oftebro te slovačka glumica Petra Polnišova. Ulogu robota Dode postavio je glumac Ozren Grabarić. Direktor fotografije je Sven Pepeonik, scenografkinja Petra Kriletić, kostimografkinja Zorana Meić, majstorica maske Mojca Gorogranc Petruševska, dizajner Zdenko Bašić, a za animaciju je zadužen češki studio MagicLab.

Film se realizira u koprodukciji sedam zemalja te ima potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog fonda Luxembourg, Norveškog filmskog instituta, Slovenskog filmskog centra, Češkog državnog kinematografskog fonda, Slovačkog audiovizualnog fonda, Fondacije za kinematografiju Bosne i Hercegovine i Hrvatske radiotelevizije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije