Slika Van Gogha izložena prvi put nakon 100 godina

0
Radiosarajevo.ba
Slika Van Gogha izložena prvi put nakon 100 godina

Slika ulice Vincenta Van Gogha u Parizu prvi put je izložena nakon što je više od 100 godina provela iza zatvorenih vrata.

Ulična scena na Montmartreu većinu je vremena u vlasništvu francuske porodice otkako je naslikana 1887. godine, piše BBC.

Aukcijska kuća Sotheby's procjenjuje da će njena cijena dostići osam miliona eura (6,88 miliona funti) kada se bude prodavala na aukciji slijedećeg mjeseca.

Van Goghov stručnjak Martin Bailey rekao je za BBC News da je ovo "prvi put da to možemo pravilno vidjeti".

U prošlosti su rađene male reprodukcije, često crno-bijele. "Uzbudljivo je to što se radi o Van Goghovoj slici koja je skrivena otkako je pala s umjetnikova štafelaja", rekao je gospodin Bailey.

Uvijek je bio u privatnim kolekcijama, pa su to znali samo vlasnici i njihovi prijatelji. Zanimljiva je slika jer je to prijelazno djelo između Van Goghovih holandskih godina, kada je slikao tamnim, zemljanim bojama, i bujnih djela koja je radio u Provansi. Upravo je u Parizu otkrio impresioniste, a to ga je dovelo do istraživanja boje.

Slika će biti izložena u aukcijskim kućama u Parizu, Amsterdamu i Hong Kongu prije prodaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije